Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Π. Μαρινάκης στο Πρώτο για φορολογικό ν/σ: Θα εξετάσουμε τις σημειακές παρεμβάσεις για να μην αδικηθεί κανείς ελεύθερος επαγγελματίας (audio)

«Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, την οποία πάντοτε σεβόμαστε, έχοντας εντελώς άλλο τρόπο δράσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας, με σεβασμό σε όλες τις διαδικασίες, εμείς θα ακούσουμε όσες προτάσεις των επιστημονικών φορέων, των επαγγελματικών ομάδων, των άλλων κομμάτων, όχι τις κραυγές, τις μηδενιστικές κραυγές, αλλά τις εποικοδομητικές προτάσεις και θα εξετάσουμε τις σημειακές παρεμβάσεις για να μην αδικηθεί κανείς ελεύθερος επαγγελματίας στο πλαίσιο της νομοθέτησης αυτής, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία». Αυτό δεσμεύεται να κάνει η κυβέρνηση φέρνοντας σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει μια σειρά από παρεμβάσεις με ένα φιλόδοξο στόχο περιστολής της φοροδιαφυγής για πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία από τις δέκα παρεμβάσεις είναι και ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς την παραμικρή διάθεση τσουβαλιάσματος και στοχοποίησης μιας επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκω κι εγώ και είμαι πάρα πολύ περήφανος γι’ αυτό με τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι» προσέθεσε.

Η φιλοσοφία, τόνισε, είναι ότι δεν είναι δυνατόν το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. «Όμως αυτό το 71% είναι και ένας επιχειρηματίας με 5 ή 10 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς, το οποίο δεν είναι λογικό και δεν μπορεί να το αφήσουμε να συνεχίζεται. Είναι όμως και ένας νέος δικηγόρος ο οποίος εξαιρείται γιατί μπορεί πράγματι να έχει τόσο χαμηλά έσοδα. (…) είναι και ένας νέος ελεύθερος ή ένας γενικότερα ελεύθερος επαγγελματίας που δουλεύει με μπλοκάκι σε συγκεκριμένους εργοδότες που εξαιρείται» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε θα γίνει τελικά στην Αθήνα, ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς τι αναμένεται από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, επισήμανε «ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση πιστεύουμε στον διάλογο. Πιστεύουμε ότι είναι για το καλό και των δύο χωρών αυτή η θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Προφανώς έχουμε μεγάλες διαφορές, εν προκειμένω το ζήτημα στο Μεσανατολικό και πολλά άλλα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι προσερχόμαστε με καλή διάθεση. Θέλουμε να θωρακίσουμε τον διάλογο, χωρίς καμία όμως διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα (…) Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια και όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε κάθε φορά και ξεχωριστά (…) Είναι κάτι σημαντικό, είναι κάτι το οποίο είναι θετικό και για τη χώρα μας και για τη γείτονα χώρα, το οποίο συμβαίνει, μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού που τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκε έναντι του Σεπτεμβρίου που είχε καταγράψει μείωση, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η χώρα μας «τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι πολύ κάτω, τουλάχιστον μία, μπορεί και δύο μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον πληθωρισμό και βαίνει μειούμενος ο πληθωρισμός σε σχέση με τον πιο έντονο πληθωρισμό των προηγούμενων ετών αλλά το να μειώνεται ο πληθωρισμός δεν σημαίνει ότι μειώνονται οι τιμές γιατί είναι πάνω από το μηδέν. Άρα, ναι μεν είναι μικρότερος, μειώνεται, αλλά παραμένει ο πληθωρισμός, δηλαδή συνεχίζουν να αυξάνονται με μικρότερη ένταση οι τιμές».

«Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πλήρως ένα πολύ μεγάλο εισαγόμενο πρόβλημα, κινείται σε τρεις άξονες. Άξονας πρώτος και σημαντικότερος, η αύξηση εισοδημάτων με μόνιμες παρεμβάσεις. (…) Δεύτερος άξονας οι έλεγχοι. Από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει 19.500 έλεγχοι από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. έχουν διαπιστωθεί 1521 παραβάσεις, έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί τα 4,3 εξ αυτών. Γιατί είναι σημαντική αυτή η παρέμβαση, πρώτον, αποδίδεται δικαιοσύνη και εισπράττονται χρήματα για το κράτος και έχει παρατηρηθεί ότι στις περιπτώσεις επιβολής προστίμων στη συνέχεια στα αντίστοιχα προϊόντα έχουμε μειώσεις τιμών μέχρι και 25%. Και ο τρίτος άξονας των παρεμβάσεων είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, παράδειγμα αυτά τα περιβόητα καρτελάκια που είδε και ο πρωθυπουργός και όπως και αυτό και όλα τα υπόλοιπα τα επιτηρεί προσωπικά, γιατί εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε πάνω από 700 κωδικούς με σταθερά μειωμένη τιμή για ένα εξάμηνο, τουλάχιστον 5%. Το καλάθι του νοικοκυριού, το καλάθι του μαθητή, το market pass που απέδωσε και αυτό στο μέτρο του δυνατού» προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ διαβεβαίωσε πως όσο υπάρχει πληθωρισμός θα εξετάζονται και θα εφαρμόζονται είτε τα ίδια είτε και περισσότερα μέτρα.

«Πλέον η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, έχει μία κυβέρνηση η οποία με μία συνετή οικονομική πολιτική, χωρίς να εξαπατά τους πολίτες και χωρίς να υποθηκεύει τις επόμενες γενιές, να αυξάνει σταδιακά και στοχευμένα συνολικά το εισόδημα των πολιτών με στοχευμένες πολιτικές, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, χωρίς να εκτροχιάζεται δημοσιονομικά. Είναι λογικό όλες αυτές οι αυξήσεις εισοδημάτων να μην φαίνονται όσο θα ανέμενε κανείς, λόγω της ακρίβειας. Δεν εξαφανίζουν, όμως μειώνουν τις συνέπειες. (…) Ερώτημα προφανές και εύλογο, αρκούν όλα αυτά; Φτάσαμε δηλαδή στο επίπεδο που θα έπρεπε να είμαστε μετά από μια πολυετή κρίση που χτύπησε κυρίως τη μεσαία και τη μικρομεσαία τάξη; Προφανώς και όχι. Γι’ αυτό και η κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, εξ ου και νομοθετήθηκε ήδη το 50% του οικονομικού προγράμματος, είναι η περαιτέρω αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Θα το κάνουμε αυτό με μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, θα το κάνουμε αυτό με το ξεπάγωμα των τριετιών, με περαιτέρω παρεμβάσεις στο εισόδημα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο πιο συνεπής και ο πιο σίγουρος δρόμος για να αρχίσουν πλέον οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ακόμα περισσότερο στο εισόδημά τους τις πραγματικές αυξήσει;» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Δεν μετανιώνω για τίποτα. Όταν ήρθαν και με χτύπησαν οι τρεις μπράβοι, οι επιλογές μου ποιες ήταν;”. Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Light...

ΕΛΛΑΔΑ

Ύστερα από την πολιτική κόντρα για τις τιμές του ελαιολάδου και της φέτας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

ΕΛΛΑΔΑ

Εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί, στις 07:30, από ανακοπή, η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη, Ρένα Βενιέρη, η οποία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο...