Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Γενική επιστράτευση» από τον Μακρόν για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να προκληθεί “σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση” για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης, απευθυνόμενος σε περίπου σαράντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, κάνοντας μια απόπειρα να “ξεκλειδώσουν” την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο Μακρόν, ο οικοδεσπότης αυτής της “Συνόδου Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο” που διεξάγεται ως αύριο, Παρασκευή, στη γαλλική πρωτεύουσα, κήρυξε “γενική επιστράτευση”. “Οφείλουμε να προκαλέσουμε σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση”, τόνισε κατά την ομιλία του με την οποία άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν “πολλά χρήματα”, αλλά όχι απαραίτητα “στην υπηρεσία της προόδου του πλανήτη”.

“Έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποτελεί το προϊόν μιας συναίνεσης του παρελθόντος”, το οποίο “αναμφίβολα δεν προχωράει πλέον αρκετά γρήγορα, το οποίο δεν είναι πλέον αρκετά κατάλληλο και το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τους στόχους μας”, πρόσθεσε ο Μακρόν.

“Δίκαιη έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα”

Η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε, η οποία είχε προσκληθεί να μιλήσει ακριβώς μετά τον Γάλλο πρόεδρο, άρχισε ζητώντας από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που είχε απέναντί της να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή “για όλες αυτές και αυτούς που υποφέρουν ήδη και που πεινούν, που έχουν εκτοπιστεί, που εγκαταλείπουν το σχολείο”.

Η Νακάτε ζήτησε “δίκαιη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα”, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τα κέρδη των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών. “Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές”, τόνισε.

Οι εργασίες στο “Παλέ Μπρονιάρ”, το μέγαρο όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού, δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο οι σημαντικοί προσκεκλημένοι της συνόδου αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος των συνομιλιών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι παρωχημένη, δυσλειτουργική και άδικη και έχει αποτύχει στην αποστολή της να παράσχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απευθυνόμενος και αυτός στους μετέχοντες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι σήμερα πάρα πολύ μικροί και περιορισμένοι για να εκπληρώσουν την εντολή τους.

Αναδιάρθρωση χρεών για τις φτωχές χώρες

Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις ώστε οι πιστωτές φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, τόνισε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι η Γέλεν.

“Σε αυτήν την σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την πλήρη και γρήγορη συμμετοχή όλων των διμερών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για το χρέος”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.

“Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας οικονομικής σταθερότητας”, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν, και “η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί για να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε κρίση”.

“Η ευημερία στη χώρα μας εξαρτάται από την ευημερία στο εξωτερικό”, κατέληξε η Γέλεν, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην διήμερη αυτή σύνοδο κορυφής, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Κλίμα Τζον Κέρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η πανσέληνος του Ιουλίου, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό την Κυριακή, 21 Ιουλίου. Το ολόγιομο φεγγάρι θα κοσμεί τον ουρανό για...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως τα πάντα είναι έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κι είναι περήφανος που η Γαλλία θα είναι το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το περιστατικό του πυροβολισμού και τραυματισμού Έλληνα συνοριοφύλακα από πυρά αγνώστων που βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ροντινέι σε δηλώσεις του στο επίσημο κανάλι των “ερυθρόλευκων” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για την περσινή ιστορική χρονιά με την κατάκτηση του...