Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης στα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: Πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη – Επιμένω στην ανάγκη να αυξάνονται οι μισθοί

«Εκείνο που εγώ έβλεπα στις συγκεντρώσεις μας ήταν πολύς και ενθουσιώδης κόσμος. Προφανώς πείθαμε. Οι εκλογές, ωστόσο, δεν κρίνονται στην προεκλογική περίοδο. Κρίνονται στη διάρκεια της τετραετίας. Κατά την κυβερνητική θητεία μας, οι Έλληνες εκτίμησαν ότι είμαστε αποτελεσματικοί και ειλικρινείς. Και δεν διστάζουμε, όταν σφάλλουμε, να ζητάμε συγγνώμη. Προσωπικά δεν περίμενα το double score. Πίστευα, ωστόσο, ότι μπορούσαμε -και δικαιούμασταν- να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο από τις εκλογές του 2019», δηλώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Ερωτηθείς ποια είναι η προσδοκία του για τις 25 Ιουνίου απαντά μία ασφαλής πλειοψηφία: «Ό,τι περίπου είχαμε, 158, 160 έδρες… Δεν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω». Για την αλλαγή του Συντάγματος με 180 βουλευτές τονίζει: «Δεν θα έχουμε 180 βουλευτές. Μα και να είχαμε, μπορώ να δεσμευτώ δημόσια ότι δεν θα έκανα συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά και για τους πολιτικούς αντιπάλους σχετικά με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα: «Φαντάζονταν ότι η οργή, την οποία οι ίδιοι διακινούσαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ανταπόκριση στην ευρύτερη κοινωνία. Ότι το σύνθημα “Μητσοτάκη γαμιέσαι” ήταν πλειοψηφικό. Βαυκαλίζονταν πως νομοτελειακά θα επανέρχονταν στην εξουσία. Δίχως να έχουν προχωρήσει οι ίδιοι σε καμία εσωτερική ανανέωση. Είχαν μια ολόκληρη τετραετία στη διάθεσή τους για να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και την άφησαν να πάει στράφι. Και τελικά έτρεξαν μια αντικειμενικά πολύ κακή καμπάνια».

Σχετικά με το θέμα των υποκλοπών αναφέρει πως ο ίδιος το ιεραρχεί ψηλά, το θεωρεί σημαντικό και για αυτό ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε και προχώρησε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί εκείνο που καίει σήμερα τον κόσμο είναι οι τιμές στο σούπερ μάρκετ. Οι υποκλοπές ήταν πρόβλημα του πολιτικού συστήματος. Όχι της κοινωνίας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τονίζει πως μετά τις εκλογές μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα είναι να συνεχίσει να συντηρεί ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση.

«Η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικά πίσω ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί; Γιατί φάγαμε στο κεφάλι τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Και ακόμα δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρέπει, άρα, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά, όμως, χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος, να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων: Στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον», επισημαίνει.

Επιπλέον, υποστηρίζει πως η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, που νομοτελειακά παράγει ο καπιταλισμός, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για όλα τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά και θέλουν να καλύπτουν τον μεσαίο χώρο, τον χώρο του κέντρου, άσχετα εάν προέρχονται από την κεντροδεξιά ή από την κεντροαριστερά.

«Πώς θα οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Επιμένω στην ανάγκη να αυξάνονται οι μισθοί. Οι επιχειρήσεις, επειδή έχουν στηριχθεί αρκετά από την κυβέρνηση, οφείλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Η άνοδος των μισθών δεν επιτυγχάνεται με κάποια ντιρεκτίβα. Είναι αποτέλεσμα απτών πολιτικών. Οι επενδύσεις μειώνουν την ανεργία. Αυξάνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Στους επιχειρηματίες που μού παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους απαντάω “πω πω, στεναχωριέμαι πολύ για εσάς. Υπάρχει όμως λύση: Πληρώστε περισσότερο και θα τους βρείτε”. Πιστεύω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σε πολλούς κλάδους έχουμε κλαδικές συμβάσεις που πληρώνουν μισθούς πολύ καλύτερους από τον βασικό. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε το λαϊκό εισόδημα. Και με στοχευμένες μειώσεις φόρων. Θέλουμε το πορτοφόλι των εργαζομένων στην Ελλάδα να παχύνει. Είναι αυτό κεντροαριστερή ατζέντα; Εγώ θα την ονόμαζα παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για την καλύτερη και τη χειρότερη κατάσταση στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, αναφέρει πως το χειρότερο σενάριο το έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας και ήταν το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας κατά τη δεκαετία του 2010.

Επ’ αυτού σημειώνει πως θα υπήρχε κίνδυνος υποτροπής εάν επιστρέφαμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

«Η παρούσα κυβέρνηση έχει πείσει τις αγορές ότι είμαστε πλέον αξιόπιστοι. Για αυτό και τα επιτόκια δανεισμού μας πλησιάζουν της Ισπανίας. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα. Γιατί; Επειδή έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το καλό σενάριο για την Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας είναι να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα σύγκλισης με την Ευρώπη. Να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο με την Ιρλανδία. Η οποία μπήκε στην Ευρώπη ως φτωχός συγγενής και σήμερα έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», προσθέτει.

Για τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν κάποιοι τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως είναι εύλογος.

«Δεν θα γίνει, ωστόσο, ο τουρισμός μονοκαλλιέργεια. Εάν δει κανείς τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί κλάδοι οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη πέραν του τουρισμού. Ο τουρισμός θα παραμείνει πάντα εξαιρετικά σημαντικός. Προηγείται όμως η προστασία του περιβάλλοντος, των πολύ ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ιδίως στα νησιά. Θα πρέπει ενδεχομένως να πατήσουμε φρένο και όχι γκάζι», τονίζει και επισημαίνει πως η πρόσφατη παρέμβασή του στη Μύκονο αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αντιλαμβάνονται τον τουρισμό σαν ευκαιρία γρήγορου πλουτισμού, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες.

«Οι νόμοι του κράτους πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστοί. Κάνουμε, πλέον, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τις άδειες οικοδόμησης που εκδίδονται και εντοπίζουμε εύκολα τα αυθαίρετα. Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε στην Ελλάδα επισκέπτες με μεγάλη καταναλωτική δύναμη. Σίγουρα η ποιοτική άνοδος του τουρισμού ανεβάζει τις τιμές. Προφανώς κάποια νησιά ακριβαίνουν πάρα πολύ. Υπάρχουν, όμως, στην πατρίδα μας τόσες εναλλακτικές, ώστε δεν νομίζω ότι ο Έλληνας θα στερηθεί ποτέ τη δυνατότητα να κάνει πολύ ωραίες διακοπές σε λογικότατες τιμές, συμπληρώνει.

Για τα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και προσεχώς ίσως και η Κέρκυρα, τα οποία μοιάζουν να είναι άβατα οικονομικά για πολλούς Έλληνες, ο κ. Μητσοτάκης λέει πως σε αυτά τα νησιά μπορείς να πας. «Ο τουρισμός πολυτελείας -το τονίζω- φέρνει λεφτά στη χώρα μέσα από τη φορολόγηση και ανεβάζει τους μισθούς. Διαφορετικούς μισθούς μπορεί να δώσει στο προσωπικό του ένα ξενοδοχείο που χρεώνει χίλια ευρώ το βράδυ, διαφορετικούς ένα ξενοδοχείο που χρεώνει πενήντα. Μας ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να εκπαιδεύονται καλύτερα και να αμείβονται καλύτερα. Ο τουρισμός είναι μια οικονομία υπηρεσιών. Δεν κινδυνεύουν οι άνθρωποί του να αντικατασταθούν από ρομπότ. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που ανατέλλει, πρέπει να σκεφτόμαστε και ποιες δουλειές θα υπάρχουν σε δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Οι υπηρεσίες είναι πιο προστατευμένες από τη βαριά βιομηχανία», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα στην Αθήνα είναι ακριβώς να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές.

«Αυτό συμβαίνει, λόγου χάρη, στην Κυψέλη. Εάν έχεις ένα πατρικό σπίτι στην Κυψέλη, που έμενε επί χρόνια κλειστό, μπορείς να το πάρεις από τους γονείς σου χωρίς να πληρώσεις φόρο και με ένα πρόγραμμα επιδότησης και ενεργειακής αναβάθμισης να το ανακαινίσεις πλήρως», αναφέρει ενώ επαναλαμβάνει πως στα airbnb σίγουρα θα μπουν αυστηρότερα πλαίσια.

Παράλληλα, απαντά και για το Ελληνικό: «Το Ελληνικό δεν στηρίζεται, πλέον, στο καζίνο. Έτσι ξεκίνησε. Έχει αλλάξει. Πράγματι, εκεί θα πωλούνται διαμερίσματα πολύ ακριβά. Ταυτόχρονα θα είναι και ένας μεγάλος δημόσιος χώρος με ένα πάρκο 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων, το οποίο θα το χαίρονται όλοι οι Αθηναίοι. Άρα το Ελληνικό, πέραν τού ότι είναι ένας αιμοδότης ανάπτυξης, δημιουργός δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα μας δώσει και πρόσβαση σε έναν πνεύμονα μεγέθους Χάιντ Παρκ. Θα συντηρηθεί από την ίδια την εταιρεία που θα το κατασκευάσει. Το πάρκο θα είναι δημόσιο μα η εταιρεία έχει την υποχρέωση συντήρησής του».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά και για τις αναγκαίες αλλαγές στην εκπαίδευση: «Με νόμο που ψηφίσαμε, φεύγουμε πλέον από το ένα βιβλίο για κάθε μάθημα. Οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιούν πολλά συγγράμματα. Εξοπλίζουμε όλα μας τα σχολεία με διαδραστικούς πίνακες. Αναμορφώνουμε 165 προγράμματα σπουδών. Χαίρομαι διαπιστώνοντας ότι η μεγάλη πλειονότητά των εκπαιδευτικών έχει αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες. Ήμουν στους Αρκιούς. Ένα σχολείο. Ένας μαθητής. Μία δασκάλα. Η οποία ζήτησε να παραμείνει και την επόμενη χρονιά διότι έχει χτίσει μια σχέση με το παιδί! Δεν είναι πολύ συγκινητικό;».

Επίσης, δηλώνει ότι είναι μεγάλο, δομικό πρόβλημα, σχεδόν όλα τα παιδιά οδεύοντας προς τις πανελλαδικές εξετάσεις να αναζητούν φροντιστηριακή υποστήριξη. «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή εύκολη απάντηση στο πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά το λύκειο, κρατώντας ταυτόχρονα και τον θεσμό των πανελλαδικών, στον οποίο εγώ επιμένω πάρα πολύ. Παρά το πρόσθετο κόστος για τις οικογένειες, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας αδιάβλητος, αξιοκρατικός και αποτελεσματικός μηχανισμός, ένας ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Τα παιδιά που πετυχαίνουν, που αριστεύουν, προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Παιδιά από οικονομικά αδύναμες οικογένειες μπαίνουν σε πολύ καλές σχολές και αποκτούν προοπτική για ένα λαμπρό μέλλον. Στο εξωτερικό δεν είναι έτσι πλέον. Στην Αμερική, τα κορυφαία πανεπιστήμια ουσιαστικά αναπαράγουν τις ελίτ», σημειώνει.

Σε ερώτηση για τις σχολές διαφορετικών ταχυτήτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Σίγουρα η ελάχιστη βάση εισαγωγής -η οποία ήταν ένα δύσκολο μέτρο με την έννοια ότι κάπως περιόρισε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια- έκανε ένα φιλτράρισμα μεταξύ των καλών τμημάτων και εκείνων όπου τα παιδιά έμπαιναν μόνο και μόνο για να νοιώθουν ότι πέτυχαν κάπου. Συχνά έφταναν εικοσιπέντε χρονών και βρίσκονταν σε μια μετέωρη κατάσταση… Νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να δουν πολύ καθαρά ποια τμήματα, ποιες ειδικότητες έχουν ανταπόκριση στην κοινωνία. Τα ΑΕΙ μας ανοίγονται και στον κόσμο και στην αγορά. Κάνουν πολλές συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, λειτουργούν ξενόγλωσσα τμήματα… Πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια πρωτοπορούν σε αυτό. Πήγα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και έπαθα πλάκα. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τόσο ακαδημαϊκά, όσο και ως campus… ».

Ακόμη, τονίζει ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θα ήθελε, συγκεκριμένα ημιλειτούργησε. «Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Για τις περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας, το πρόβλημα δεν θα το λύσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Τις καταλήψεις τις εκκένωσε η κανονική αστυνομία. Η κανονική αστυνομία παρενέβη στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου και βρήκε μέσα κανονικούς εγκληματίες. Ένοπλους. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προχωρήσει με έναν κάπως διαφορετικό χαρακτήρα. Θα εγγυάται με την παρουσία της την ασφάλεια των φοιτητριών και των φοιτητών, θα προλαμβάνει παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, βιασμούς… Κάτι όχι ευρέως γνωστό είναι ότι στην πανεπιστημιακή αστυνομία υπηρετούν πολλές γυναίκες», επισημαίνει ενώ για τις εστίες λέει ότι βρίσκονται γενικά σε τραγική κατάσταση και υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να οικοδομήσουμε σχεδόν 10.000 νέες φοιτητικές εστίες.

Σε ερώτηση ποιο πιστεύει ότι είναι το ελάχιστο αναγκαίο εισόδημα για να ζει ένα νέο ζευγάρι με ένα ή δύο μικρά παιδιά, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά πως αυτό εξαρτάται από το πού ζει. «Το βέβαιο είναι ότι τα νέα ζευγάρια πιέζονται πάρα πολύ, ιδίως εάν έχουν γίνει γονείς. Αυτό μας απασχολεί πολύ. Επιμένω ότι η λύση είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογίας. Συν η υποστήριξη της εργαζόμενης οικογένειας. Στο ξεχωριστό υπουργείο που θα φτιάξουμε, Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής, θα εντάξουμε και τις πολιτικές τής στέγασης. Για να δώσουμε περισσότερες ανάσες. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Για να γίνει, όμως, αυτό, απαραίτητες είναι οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν και στους δύο γονείς να δουλεύουν. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ώστε να παίρνεις μαζί σου το παιδί στη δουλειά και να ξέρεις ότι θα έχει μια δημιουργική απασχόληση. Διευρυμένο ωράριο για το δημοτικό. Προγράμματα όπως οι “Νταντάδες της Γειτονιάς”… », υπογραμμίζει.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημογραφικό, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές προκλήσεις της, που την αφορούν συνολικά. «Οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας πρέπει να αποκτήσουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, όσοι ήθελαν ή βιάζονταν να ξεγράψουν την Ευρώπη, πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέσα από τις δυσκολίες, έκανε πολλά βήματα προς τα εμπρός. Οι δημογραφικές τάσεις δεν αναστρέφονται από τη μια στιγμή στην άλλη», συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια δημόσια καλλιτεχνική εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη, προσκαλεί τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη παρέα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota απέδειξε -για άλλη μια φορά- πως δεν θεωρείται τυχαία ως μια εκ των κορυφαίων στον κόσμο, όταν το 2016 παρουσίασε την πρώτη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο 65χρονος αεροδυναμιστής, ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής της ιστορίας της F1, ολοκλήρωσε το σχεδιασμό της RB17 σε συνεργασία με τον τομέα Advanced Technologies της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το ID.3 GTX αποτελεί την πιο δυναμική έκδοση του μοντέλου της Volkswagen το οποίο φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα και...