Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιοδότηση οφειλετών ΕΦΚΑ: Απεγκλωβίζονται όσοι έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος της συνταξιοδότησης χιλιάδων οφειλετών του ΕΦΚΑ. Με τις ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν κανονικά την σύνταξή τους αποπληρώνοντας παράλληλα  τις οφειλές τους. Η ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην αίτηση συνταξιοδότησης αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες αφού “ξεκλειδώσουν”  διαδικαστικά θέματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών.

Οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί, οι οποίοι αν και συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης βρίσκονταν πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι λόγω χρεών, βλέπουν να αίρονται τα εμπόδια.

Αξιοποιώντας το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστικών οφειλών που αυξήθηκε από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και από τις 6.000 στις 10.000 για αγρότες, οι οφειλέτες θα μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη, ενώ με παρακράτηση τμήματος από αυτήν θα αποπληρώνουν τα χρέη τους χωρίς να χάσουν ασφαλιστικό χρόνο.

Στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του στις διατάξεις του σχετικού νόμου. Προκειμένου να αποδείξει την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για να διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ή τις 6.000 για τους αγρότες.

Ηλικία και έτη ασφάλισης είναι οι άλλες δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν. Ο υποψήφιος συνταξιούχος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή το 62ο με 40 έτη και να έχει καταβάλει εισφορές τουλάχιστον για 20 έτη.

Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή ο οφειλέτης θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του και θα παρακρατείται το υπόλοιπο 60% περιορίζοντας την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το υπόλοιπο χρέος θα ρυθμίζεται σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ποσό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την έντονη πίεση των νομοθετών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/05) την αναστολή της χρηματοδότησης της EcoHealth Alliance,...