Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της EcoHealth Alliance

Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την έντονη πίεση των νομοθετών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/05) την αναστολή της χρηματοδότησης της EcoHealth Alliance, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της θεωρίας της διαρροής του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως αποκαλύφθηκε το 2021, η EcoHealth Alliance, έχει χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να πληρώσει έρευνα με κορονοϊούς στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα από όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η πανδημία.

Τον Απρίλιο του 2020, με εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διέκοψαν την επιχορήγηση της EcoHealth εν μέσω διαμάχης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Τρία χρόνια αργότερα, μια εσωτερική ομοσπονδιακή υπηρεσία παρακολούθησης διαπίστωσε ότι το NIH δεν είχε αιτιολογήσει τη διακοπή της επιχορήγησης, η οποία ανερχόταν κατά μέσο όρο στα 625.000 δολάρια ετησίως. Τελικά, το NIH ενέκρινε ξανά μια μικρότερη επιχορήγηση.

Τώρα, με τους Ρεπουμπλικάνους να εντείνουν την εκστρατεία τους κατά της EcoHealth με την υποστήριξη ορισμένων Δημοκρατικών, η κυβέρνηση Μπάιντεν διέκοψε και πάλι τη χρηματοδότηση. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αναστείλλουν τρεις ενεργές επιχορηγήσεις προς την EcoHealth, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 2,6 εκατομμύρια δολάρια. Πρότειναν επίσης να απαγορευτεί στην ομάδα να ξαναλάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για έρευνα. Τέτοιες απαγορεύσεις, είπαν, συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από τρία χρόνια, αλλά θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο ή και λιγότερο.

Για να εξηγήσουν την απόφαση, οι αξιωματούχοι υγείας αναφέρθηκαν σε μια σειρά παραλείψεων που είχε αναφέρει το NIH για πρώτη φορά πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η κυριότερη από αυτές ήταν η αποτυχία της EcoHealth να αναφέρει εγκαίρως τα ευρήματα από μελέτες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά αναπτύσσονται οι κορονοϊοί των νυχτερίδων σε ποντίκια.

«Έχω αποφασίσει ότι η άμεση αναστολή της EcoHealth είναι απαραίτητη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», έγραψε η Ενριέτα Μπρίσμπον, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Η Μπρίσμπον αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν με την παρακολούθηση της έρευνας που διεξήγαγε η EcoHealth στο Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γουχάν, καθώς και στην καθυστέρηση της υποβολής μιας έκθεσης προόδου. Είπε επίσης πως υπάρχει και η πιθανότητα να διεξήγαγε ένα επικίνδυνο πείραμα που παραβίαζε τους όρους της επιχορήγησης. Η Μπρίσμπον πιθανώς αναφέρεται στα πειράματα κέρδους-λειτουργίας που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών- προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι που ενέχουν για τη δημόσια υγεία.

Η EcoHealth δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση.

«Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση και θα παρουσιάσουμε στοιχεία για να αντικρούσουμε κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς και να δείξουμε ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη της EcoHealth Alliance είναι προς το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε η μη κερδοσκοπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ιοί που μελετήθηκαν με τη χρηματοδότηση των ΝΙΗ στο εργαστήριο της Γουχάν δεν έφεραν καμία ομοιότητα με αυτόν που πυροδότησε την επιδημία του κορονοϊού.

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι τα πρώτα κρούσματα και τα γονιδιώματα του ιού υποδεικνύουν μια διαφορετική προέλευση για την πανδημία: μια παράνομη αγορά άγριων ζώων στη Γουχάν. Δείγματα που συλλέχθηκαν από τη συγκεκριμένη αγορά περιείχαν γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία αλλά και από ζώα όπως σκυλιά ρακούν, ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την εν λόγω υπόθεση.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν να λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η EcoHealth δεν είχε συμμορφωθεί με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διακοπή της χρηματοδότησης. Ωστόσο, το υπουργείο δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο λήψης της απόφασης αυτής, σχεδόν τρία χρόνια αφότου τα περισσότερα από τα γεγονότα που αναφέρονται στην αξιολόγησή του δημοσιοποιήθηκαν από αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Όταν έφτασε το πούλμαν της αποστολής του Ολυμπιακού απο Φιλαδέλφεια στη Συγγρού, οι παίκτες – μαζί με το σπουδαίο – κύπελλο- επιβιβάστηκαν σε ανοιχτό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στο Όσλο για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είδαμε το 1ο ημίχρονο στο τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα και μετά σε μπυραρία με τον Γιώργο Παπανδρέου....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Γερουσιαστή Τζέρι Μοράν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η στρατηγική...

ΔΙΕΘΝΗ

Κάπου 4.500 άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλικής αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού για να καταγγείλουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς...