Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστικοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση των POS

Ισχυρή ανάπτυξη, αύξηση ονομαστικών εισοδημάτων και μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ οι τρεις βασικοί στόχοι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

Ο επίμονος πληθωρισμός διαδέχθηκε την πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αρκετά από τα ζητήματα που συνδέθηκαν με τον κορωνοϊό θεωρούνται ότι είναι υπό έλεγχο, κάτι που δεν ισχύει για τις αυξήσεις των τιμών που προκάλεσαν την επιθετική ρητορική των κεντρικών τραπεζών καταλήγοντας σε μια νέα εποχή: την εποχή των υψηλών επιτοκίων που ήρθαν για να μείνουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ η νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΠΙΟ 

–          Οι μετοχές βρίσκονται σε πτωτική κίνηση

–          Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί

–          Το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται

–          Τα επιτόκια ενδέχεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα το 2024

Η εβδομάδα που ξεκινάει φέρνει νέες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής της Fed και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για την πορεία των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει η κυβέρνηση για το επόμενο έτος είναι η αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ για να διασφαλιστούν οι επόμενες αναβαθμίσεις αλλά και η πρόσβαση σε δανεισμό με καλύτερους δυνατούς όρους.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠ

1.      Αύξηση ονομαστικού ΑΕΠ

2.      Συγκράτηση νέου δανεισμού για το 2024

3.      Πρόωρες αποπληρωμές χρέους

4.      Μείωση δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων

Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, διευρύνεται η λίστα των επαγγελματιών που από τη νέα χρονιά θα πρέπει να διαθέτουν POS  για τις συναλλαγές τους.

Κλείδωσε το ποσοστό της αύξησης που θα λάβουν από 1/1/2024 στην κύρια σύνταξή τους οι συνταξιούχοι. Πραγματική αύξηση θα δουν περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι ενώ ειδικό εφάπαξ επίδομα θα λάβουν όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά για τους οποίους η αύξηση θα είναι  μόνο λογιστική.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Από 1/1/2024: 3,1%

(εθνική + ανταποδοτική σύνταξη)

ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Δεκέμβριος 2023: Σύνταξη 1.000 ευρώ

Ιανουάριος 2024:  Σύνταξη 1.031 ευρώ

ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

3,1%: 1,5 εκατ συνταξιούχοι (χωρίς προσωπική διαφορά)

Μικρότερη του 3,1%: 200 – 300 χιλιάδες συνταξιούχοι (μικρή προσωπική διαφορά)

Λογιστική αύξηση: 750 χιλιάδες συνταξιούχοι (μεγάλη προσωπική διαφορά)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Άθροισμα κύριων συντάξεων        Ενίσχυση

έως 700 ευρώ                                200 ευρώ

700,1 – 1.100 ευρώ                        150 ευρώ

1.100,1 – 1.600 ευρώ                     100 ευρώ.

Ανοιχτή είναι η πόρτα της δικαστικής διεκδίκησης, για μισθωτούς που δεν λάμβαναν  την νόμιμη προσαύξηση στις αποδοχές τους λόγω προϋπηρεσίας που κλείδωσαν πριν τον Φεβρουάριο του 2012. Μάλιστα συνδικαλιστές γίνονται αποδέκτες καταγγελιών ακόμη και  για απολύσεις εργαζομένων που δικαιούνται επιδόματα προϋπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι αρχηγοί θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να μιλήσουν με τον διαιτητή και να συζητήσουν μια απόφαση κατά τη διάρκεια των αγώνων...