Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης ανοίγει το δρόμο για την εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία κατάφεραν να εκτυπώσουν τρισδιάστατα πολλαπλά φάρμακα σε ένα μόνο χάπι χάρη σε μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ομάδα ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων με προσαρμοσμένο προφίλ απελευθέρωσης φαρμάκων, εξασφαλίζοντας ακριβέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς. Χάρη σε μια νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης που ονομάζεται Multi-Material InkJet 3D Printing (MM-IJ3DP), οι ερευνητές εκτύπωσαν εξατομικευμένα δισκία με περίπλοκες εσωτερικές δομές. Τα δισκία αυτά απελευθερώνουν τα φάρμακα με ελεγχόμενο ρυθμό, ο οποίος καθορίζεται από το σχεδιασμό του χαπιού.

Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μελάνι που περιέχει φωτοευαίσθητα μόρια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης, τα μόρια αυτά στερεοποιούνται όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως και σχηματίζουν μια υδατοδιαλυτή δομή στο εσωτερικό του δισκίου. Χάρη στον προσεκτικό σχεδιασμό αυτών των εσωτερικών δομών, οι ερευνητές μπορούν να ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνονται τα φάρμακα.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη της εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής. Το επίτευγμα αυτό όχι μόνο αναδεικνύει τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην επανάσταση της χορήγησης φαρμάκων, αλλά ανοίγει επίσης νέες οδούς για την ανάπτυξη εξατομικευμένων φαρμάκων επόμενης γενιάς» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Γίνφενγκ Χε, Επίκουρος Καθηγητής στο Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.

Ενώ οι δυνατότητες της τεχνικής MM-IJ3DP είναι αναμφισβήτητες, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναπτυχθούν σκευάσματα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ευρύτερο φάσμα φαρμάκων.

«Η τρέχουσα μελέτη αποσκοπεί στην τελειοποίηση αυτών των πτυχών, ενισχύοντας τη δυνατότητα ευρείας εφαρμογής της MM-IJ3DP» σημείωσε ο Ρίκι Γουάιλντμαν, συνεργάτης του έργου.

Ακριβής δοσολογία για βέλτιστη θεραπεία

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιπτώσεις όπου ο συγχρονισμός και η ακρίβεια της δοσολογίας είναι κρίσιμες. Η MM-IJ3DP παρέχει μια λύση για φάρμακα που απαιτούν ελεγχόμενη απελευθέρωση σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ικανότητα εκτύπωσης μεγάλων παρτίδων (που αποδείχθηκε με τη δημιουργία 56 χαπιών σε μία μόνο εκτέλεση) ενισχύει περαιτέρω την περίπτωση της MM-IJ3DP ως βιώσιμης μεθόδου για την παραγωγή εξατομικευμένων φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Materials Today Advances».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης έθεσε από την Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης. Ο ίδιος...

LIFESTYLE

Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις” υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση 12,2% εμφάνισε η διακίνηση επιβατών και 6,4% η κίνηση αεροσκαφών στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατήρησε τη δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων...