Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο των επενδυτών η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%, βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών, σήμερα Πέμπτη. Η BoE αύξησε το κόστος δανεισμού για 12η διαδοχική συνεδρίαση, αναφέροντας στο ανακοινωθέν της ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις ενώ ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε τις αυξήσεις, τον Δεκέμβριο του 2021.

Ταυτόχρονα, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 5% τον Μάρτιο.

Πάντως, η Fed θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσει εάν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί ώστε να σταματήσει τον κύκλο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Σ΄αυτό το οικονομικό περιβάλλον, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,64%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,17%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,25%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 1,18% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι χαμηλότερα σε ποσοστό 0,63%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 72 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.122,46 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,77%.

Ομόλογα

Νέα σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 10μονάδες βάσης, στο 2,19%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 7 bps στο 4,10% και του 10ετούς ελληνικού κατέρχεται στο 3,97% παρουσιάζοντας μείωση κατά 8 μονάδες βάσης.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Υποχωρούν και σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου,
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,30%, στα 71,22 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 1,14%, βρίσκεται στα $75,54.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και την βρετανική λίρα, ενώ υποχωρεί σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0903 δολ./ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Δεν μετανιώνω για τίποτα. Όταν ήρθαν και με χτύπησαν οι τρεις μπράβοι, οι επιλογές μου ποιες ήταν;”. Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Light...

ΕΛΛΑΔΑ

Ύστερα από την πολιτική κόντρα για τις τιμές του ελαιολάδου και της φέτας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί, στις 07:30, από ανακοπή, η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη, Ρένα Βενιέρη, η οποία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την περασμένη εβδομάδα, η Google παρουσίασε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη μηχανή αναζήτησής της τα τελευταία 25 χρόνια, στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τη Microsoft...