Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το αληθινό «Terminal»: Η απίστευτη ιστορία ενός πρόσφυγα που έζησε επτά μήνες σε ένα αεροδρόμιο

Ο Hassan Al Kontar δούλευε ως διευθυντής μάρκετινγκ μιας ασφαλιστικής εταιρείας στο Αμπού Ντάμπι όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, από την οποία κατάγεται.

Είχε φύγει πέντε χρόνια νωρίτερα σε ηλικία 25 ετών αλλά η στρατιωτική θητεία στη Συρία είναι υποχρεωτική και το ξέσπασμα του πολέμου σήμαινε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει, παρ’ όλο που δεν ήθελε να πάρει κανένα μέρος σε όλο αυτό.

Όταν αρνήθηκε να επιστρατευτεί η συριακή πρεσβεία αρνήθηκε να ανανεώσει το διαβατήριό του. Χωρίς αυτήν δεν μπορούσε να ανανεώσει την εργασιακή του βίζα με αποτέλεσμα να παραμείνει άνεργος.

Για τα επόμενα χρόνια, αναγκάστηκε να ζήσει παράνομα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πώλησε τα υπάρχοντά του και δούλευε με «μαύρα» όταν μπορούσε.

Κοιμόταν σε δημόσιους κήπους ή σκάλες. Στο τέλος του 2016, τελικά τον εντόπισε η αστυνομία. Μετά από δύο μήνες σε φυλακή κράτησης μεταναστών, απελάθηκε στη Μαλαισία.

Η Μαλαισία δεν συμμετέχει στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες του 1951, οπότε δεν μπορούσε να ζητήσει άσυλο εκεί και έπρεπε να φύγει εντός 90 ημερών.

Αγόρασε λοιπόν ένα εισιτήριο 2.000 δολαρίων για τον Ισημερινό. Την ημέρα της πτήσης, ένας επιβλέπων της Turkish Airlines αρνήθηκε να τον αφήσει να επιβιβαστεί χωρίς να του εξηγήσει τον λόγο.

Δεν μπόρεσε να λάβει επιστροφή χρημάτων και γι’ αυτό ένα εισιτήριο για την Καμπότζη ως μια τελευταία προσπάθεια να φύγει από τη χώρα. Έφτασα στη Πνομ Πενχ, αλλά του αρνήθηκε η είσοδος και τον έστειλαν πίσω στη Μαλαισία με το ίδιο αεροπλάνο. Καθώς όμως είχε απελαθεί από τη χώρα, δεν μπόρεσε να εισέλθει ξανά στη Μαλαισία, οπότε μέχρι να έβρισκε κάποια λύση, παραμείνει… εξόριστος στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ.

Πέρασε ένας μήνας όταν άρχισε να πιστεύει πως αυτή θα είναι η ζωή του από εδώ και έπειτα.

«Προσπαθούσα να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι δεν ήμουν εγκληματίας και δεν φταίω ότι η χώρα μου ήταν αυτή τη στιγμή σε πόλεμο. Είχα ένα τηλέφωνο και εμπειρία στο μάρκετινγκ και αναρωτιόμουν αν αυτό θα μπορούσα να το στρέψω προς όφελός μου. Έχω δημιουργήσει λογαριασμούς Twitter και Instagram και άρχισα να μοιράζομαι την ιστορία μου. Στην αρχή υπήρξε μικρή απάντηση, αλλά αφού το BBC News Asia ανέδειξε την ιστορία μου, το ενδιαφέρον αυξήθηκε» αναφέρει στον Guardian.

Ως αποτέλεσμα κατάφερε να έρθει σε επαφή με κάποιους Καναδούς οι οποίοι τον βοήθησαν να ξεμπλέξει από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Συνολικά πέρασε επτά μήνες στο αεροδρόμιο και άλλους δύο σε κέντρο κράτησης, ωστόσο αυτός ο φαύλος κύκλος είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλίσει επιτέλους την ελευθερία του.

«Πολλοί άλλοι Σύριοι δεν ήταν τόσο τυχεροί – αν η μητέρα μου δεν είχε επιμείνει να μάθω Αγγλικά ως παιδί και ο πατέρας μου δεν μου είχε διδάξει υπομονή, δεν θα τα κατάφερνα να φτάσω ως εδώ» λέει στον Guardian.

Ο Hassan εργάζεται αυτή τη στιγμή για τον Ερυθρό Σταυρό και συνεισφέρει στον έναν οργανισμό που ονομάζεται Operation Not Forgotten, ο οποίος επανεγκαθιστά πρόσφυγες.

«Ελπίζω ότι λέγοντας την ιστορία μου, θα βοηθήσω τους ανθρώπους να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι Σύρος σε έναν κόσμο που μας κάνει να μην νιώθουμε ευπρόσδεκτοι» καταλήγει ο Hassan, o οποίος μας εξιστορεί όλα όσα έγιναν στο βιβλίο του «Man @ The_Airport».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...