Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ουγγαρία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την οικολογική θεολογία που ανέπτυξε η Πρωτόθρονη Εκκλησία

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, την κεντρική ομιλία, κατά την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικουμενικού Συνεδρίου περί ειρήνης υπό τον τίτλο «Ζήτησον εἰρήνην καί δίωξον αὐτήν», που διοργανώνει η ιστορική ΡΚαθολική Ι. Μονή Pannonhalma στην Ουγγαρία.

Ζήτησον ειρήνην καὶ δίωξον αυτήν: Φωτορεπορτάζ από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουγγαρία

Ο Παναγιώτατος, μιλώντας για την αναγκαιότητα επιτεύξεως ειρήνης μεταξύ του ανθρώπου και της υλικής κτίσεως, αναφέρθηκε εκτενώς στην οικολογική θεολογία που ανέπτυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδίως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και για Προτεσταντικές ομολογίες και Διαχριστιανικούς Οργανισμούς.

Επισημαίνοντας δε τον κρίσιμο ρόλο της θρησκείας και, ειδικότερα, του διαχριστιανικού και του διαθρησκειακού διαλόγου για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, δεν παρέλειψε να καταδικάσει την άσκηση βίας στο όνομα της θρησκείας, τονίζοντας την αναγκαιότητα υπερβάσεως της βίας ως μέσου επιλύσεως διαφορών, με ταυτόχρονη οικοδόμηση πνεύματος αλληλεγγύης.

Το συνέδριο άρχισε με την ανάγνωση εμπνευσμένου Μηνύματος της Α.Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ προ του μεσημβρινού διαλείμματος πραγματοποιήθηκε επίσημη παρουσίαση της Ουγγρικής μεταφράσεως του βιβλίου «Global Initiatives of Ecumenical Patriarch Bartholomew. Peace, Reconciliation, and Care for Creation» του Ιερολ. Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιωάννη Χρυσαυγή. 

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη και στους χώρους όπου φυλάσσονται τα κειμήλια της Μονής, αργότερα δε παρέστη στον Οικουμενικό Εσπερινό, στο Καθολικό της Μονής, κατά τον οποίο κήρυξε τον θείο λόγο, επί τη βάσει περικοπών (δ´, 7-16) από την Α´ Καθολική Επιστολή Ιωάννου.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ομίλησε στην Σύναξη Κληρικών και Μοναχών της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και της Εξαρχίας Ουγγαρίας με θέμα “Η αποστολή του Ορθοδόξου Κλήρου εις τον σύγχρονον κόσμον”

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την έντονη πίεση των νομοθετών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/05) την αναστολή της χρηματοδότησης της EcoHealth Alliance,...