Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για την τύχη εκατοντάδων μεταναστών στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης

«Αυτή η τραγωδία πρέπει να τελειώσει»: Ο ΟΗΕ κάλεσε χθες Πέμπτη να βρεθούν «επείγουσες λύσεις» για να σωθούν εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο παγιδευμένοι εδώ κι εβδομάδες σε καταστροφικές συνθήκες στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη και την Αλγερία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τη «βαθιά ανησυχία» τους για «την ασφάλεια» αυτών των ανθρώπων και τονίζουν πως «αυτή η τραγωδία που ξετυλίγεται πρέπει να τελειώσει».

Πολλοί από τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο από την υποσαχάρια Αφρική διώχθηκαν από την τυνησιακή πόλη Σφαξ (κεντροανατολικά), που έχει μετατραπεί στον βασικό κόμβο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, έπειτα από επεισόδιο το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τυνήσιο πολίτη την 3η Ιουλίου.

Έκτοτε εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν και εγκαταλείφθηκαν, σύμφωνα με ΜΚΟ, σε αφιλόξενες περιοχές στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη (ανατολικά) και με την Αλγερία (δυτικά).

Ανάμεσά τους είναι γυναίκες, κάποιες έγκυες, και παιδιά.

Οι άνθρωποι αυτοί παρατήθηκαν «στην έρημο, αντιμέτωποι με ακραία ζέστη και χωρίς πρόσβαση σε κατάλυμα, χωρίς τροφή ούτε νερό», τονίζουν η UNHCR και ο ΔΟΜ, προσθέτοντας πως υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη νεκροί.

«Επείγει να προσφερθεί κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές εν αναμονή της εξεύρεσης ανθρώπινων λύσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση των δυο υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Σε αυτές τις περιστάσεις, το να σωθούν ζωές πρέπει να είναι η προτεραιότητα και οι αποκλεισμένοι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες», τονίζουν.

Θυμίζουν επίσης πως πρέπει να ταυτοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί, ώστε να εξασφαλιστεί πως όσοι έχουν ανάγκη διεθνή προστασία θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο και ότι «ευάλωτοι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων δικτύων εμπορίας ανθρώπων και ασυνόδευτων παιδιών, θα παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Υπογραμμίζοντας πως η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος και η λιβυκή αντίστοιχη προσέφεραν τη βοήθειά τους σε εκατοντάδες ανθρώπους σε παραμεθόριες περιοχές, η UNHCR και ο ΔΟΜ διαβεβαιώνουν πως προτίθενται να βοηθήσουν τις αρχές να λυθεί το πρόβλημα «με ανθρώπινο τρόπο» και να υπάρξει «διαρκής και συνολική προσέγγιση στη διαχείριση των ζητημάτων της μετανάστευσης και του ασύλου».

Πάνω από 1.200 πολίτες κρατών της υποσαχάριας Αφρικής «απελάθηκαν» από τις αρχές του Ιουλίου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της τυνησιακής αστυνομίας, μεταφέρθηκαν σε περιοχές στα σύνορα με τη Λιβύη και με την Αλγερία, σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα τελευταία αυτοκινητιστικά χρόνια, η Skoda σαν να κρατούσε στάση αναμονής. Ήταν σαν να αφουγκραζόταν την αγορά και τις ανάγκες των καταναλωτών και έρχεται...

LIFESTYLE

“Τα είπα μέσα από την καρδιά μου και ήταν η αλήθεια μου.” δήλωσε η Κατερίνα Καινούργιου. Η Κατερίνα Καινούργιου σχολίασε τα όσα δήλωσε στην...

LIFESTYLE

Ο Γιώργος Λιάγκας σήμερα, στον αέρα της εκπομπής «Το Πρωινό», μετέφερε τη στάση του Κωνσταντίνου Αργυρού, σχετικά με το συμβάν με τον Αχιλλέα Μπέο,...

ΔΙΕΘΝΗ

Χρειάστηκε μόλις ένα δεκαήμερο για να ανατρέψουν οι ισλαμιστές αντάρτες ένα καθεστώς που μετρούσε μισό αιώνα στην εξουσία. Η Δαμασκός έπεσε στα χέρια τους...