Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Παρελθόν η ονομασία “Καλίνινγκραντ”-Η πόλη επιστρέφει στο πολωνικό όνομα “Królewiec”

Το όνομα της πόλης του Καλίνινγκραντ, από τον ομώνυμο ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, θα εξαφανιστεί από τους επίσημους πολωνικούς χάρτες και έγγραφα και θα αντικατασταθεί από το παλιό πολωνικό όνομα της πόλης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Βαρσοβίας. αναφέρει το AFP.

Ο Πολωνός Υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το Καλίνινγκραντ θα επιστρέψει έτσι στο πολωνικό όνομα Królewiec, το οποίο ιστορικά όριζε την πρώην πρωσική πόλη Konigsberg.

“Δεν θέλουμε ρωσικοποίηση στην Πολωνία. Εξ ου και η απόφαση να ονομάσουμε το Καλίνινγκραντ και την περιοχή του στη γλώσσα μας”, δήλωσε ο υπουργός Βάλντεμαρ Μπούντα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν είναι καν θέμα ρωσοφοβίας πια, υπάρχουν διεργασίες που συνορεύουν με την τρέλα που γίνονται στην Πολωνία». Χαρακτήρισε μάλιστα την ενέργεια εχθρική.

Το Τάγμα των Τεύτονων Ιπποτών ίδρυσε το 1255, την πόλη που έγινε πρωτεύουσά στα μέσα του 15ου αιώνα, και  διαδοχικά, πρωτεύουσα του δουκάτου, του βασιλείου και του ελεύθερου κράτους της Πρωσίας. Το αρχικό του όνομα Konigsberg, προς τιμή του βασιλιά Ottokar II της Βοημίας, που είχε λάβει μέρος στις σταυροφορίες στην περιοχή, εξελίχθηκε σε Konigsberg στα γερμανικά, Krolewiec στα πολωνικά, Karaliaucius στα λιθουανικά και Korolewiets στα ρωσικά.

Το 1946, η πόλη ονομάστηκε Καλίνινγκραντ, στη μνήμη του ηγέτη του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Καλίνιν, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τον θύλακα ως αποζημίωση για την καταστροφή και τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το Πολωνό υπουργό ο Καλίνιν ήταν εγκληματίας πολέμου και ένας εκ των υπευθύνων τη μαζική εκτέλεση πολωνών αξιωματούχων στο Κατίν το 1940.

Χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί εκτελέστηκαν από τη σοβιετική πολιτική αστυνομία το 1940, μια σφαγή που το Κρεμλίνο αρνιόταν να αναγνωρίσει μέχρι τη δεκαετία του 1990.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 3,1% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο με τις τιμές στα τρόφιμα να τρέχουν με ρυθμό 5,4%. Η αύξηση αυτή σε σύγκριση με τον...

LIFESTYLE

“Στα χρόνια Γυμνασίου – Λυκείου δεν είχα καμία κλίση και καμία έφεση προς τίποτα, δεν με ενδιέφερε τίποτα” θυμάται ο Αντώνης Κρόμπας. Στο «Γκαράζ»...