Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Δέσμευση Ζελένσκι για λύση του προβλήματος με τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε την Τετάρτη επισκεπτόμενος την Πολωνία ότι πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η εβδομάδες αποφάσεις, για να κατευνάσει την οργή που προκάλεσε στους Πολωνούς αγρότες η ελεύθερη είσοδος ουκρανικών σιτηρών στην αγορά, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών, αναφέρει το Reuters.

«Βρήκα μια λύση, πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες η εβδομάδες θα επιλύσουμε οριστικά όλα τα ζητήματα και ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ερωτήσεις ή οποιεσδήποτε επιπλοκές μεταξύ τόσο στενών εταίρων και αληθινών φίλων όπως η Πολωνία και η Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι  στον Τύπο στη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και όπου συναντήθηκε με τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda.

Την ίδια μέρα της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Πολωνία, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει τη φορολογική απαλλαγή για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών έως τον Ιούνιο του 2024.

Ομάδες Πολωνών αγροτών κατέφυγαν σε ενέργειες διαμαρτυρίας κατά της εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών «κακής ποιότητας» που προκάλεσε απώλειες στο εισόδημα τους απο την κατάρρευση των τιμών.

Σε επιστολή που εστάλη στα τέλη Μαρτίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας πρότειναν διάφορα μέτρα για τον περιορισμό των στρεβλώσεων της αγοράς που προκαλούνται από τις ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων, προσθέτοντας ότι εάν δεν αποφέρουν αποτελέσματα, οι φόροι και οι ποσοστώσεις θα πρέπει να επαναφέρονται.

Μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών εισήλθαν στην αγορά των κρατών της ΕΕ, μέσω του ανοίγματος που έγινε δεκτό από το μπλοκ της ΕΕ για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων που προκάλεσαν αποστολές ουκρανικών σιτηρών που προορίζονταν αρχικά για τρίτες χώρες στις αγορές των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...