Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το μωβ είναι το νέο πράσινο: Πού αναζητούν τη ζωή στους εξωπλανήτες οι αστροβιολόγοι

Από τα δάση και τα λιβάδια, μέχρι τα οικιακά φυτά και τους κήπους, το πράσινο είναι το χρώμα που οι άνθρωποι συνδέουμε περισσότερο με την επιφανειακή ζωή στη Γη, όπου οι συνθήκες ευνόησαν την εξέλιξη οργανισμών που εκτελούν φωτοσύνθεση, η οποία παράγει οξυγόνο χρησιμοποιώντας την πράσινη χρωστική ουσία χλωροφύλλη.

Με περισσότερους από 5.500 εξωπλανήτες να έχουν εντοπιστεί πλέον, δηλαδή πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα σαν τον Ήλιο, η αναζήτηση ζωής πέρα από τον πλανήτη μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Αστροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα προχώρησαν ένα βήμα πέρα ​​από τα πράσινα τοπία ώστε να επεκτείνουν την ικανότητά τους να εντοπίσουν ενδεχομένως σημάδια επιφανειακής ζωής σε άλλους κόσμους.

Σύμφωνα με αυτήν την οπτική γωνία, ένας πλανήτης σαν τη Γη που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικός και δυνητικά θα μπορούσε να είναι καλυμμένος από βακτήρια που λαμβάνουν ελάχιστο ή καθόλου ορατό φως ή οξυγόνο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε ορισμένα περιβάλλοντα στη Γη, και τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιούν αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία για να ενεργοποιήσουν τη φωτοσύνθεση.

Στη Γη, πολλά τέτοια βακτήρια αντί για πράσινο χρώμα περιέχουν μωβ χρωστικές και σε κόσμους όπου θα μπορούσαν να κυριαρχούν αυτές οι μορφές ζωής θα δημιουργούσαν «μωβ κόσμους», οι οποίοι θα παρήγαγαν ένα διακριτικό «δακτυλικό αποτύπωμα», ανιχνεύσιμο από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια νέας γενιάς.

«Τα μωβ βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, καθιστώντας τα έναν από τους κύριους διεκδικητές για ζωή που θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε διάφορους κόσμους», δήλωσε η Δρ Λίγια Φονσέκα Κοέλιο, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Καρλ Σαγκάν του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ενώ η διευθύντρια του ινστιτούτου Λίζα Καλτενέγκερ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων για ενδείξεις ζωής ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα τηλεσκόπια μας δεν θα χάσουν τη ζωή, η οποία δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει ακριβώς με ό,τι συναντάμε γύρω μας καθημερινά».

Για την κοινή μελέτη των δύο πανεπιστημίων, η οποία δημοσιεύτηκε στις Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιστήμονες συνέλεξαν και ανέπτυξαν δείγματα περισσότερων από 20 μωβ θειούχων και μη θειούχων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε διάφορα περιβάλλοντα, από ρηχά νερά, ακτές και έλη ως υδροθερμικές πηγές στα βάθη των ωκεανών.

Ευδοκιμούν σε ερυθρό ή υπέρυθρο φως χαμηλής ενέργειας χρησιμοποιώντας απλούστερα συστήματα φωτοσύνθεσης, χρησιμοποιώντας μορφές χλωροφύλλης που απορροφούν το υπέρυθρο και δεν παράγουν οξυγόνο.

Μάλιστα, είναι πιθανό να επικρατούσαν στα πρώιμα στάδια του πλανήτη μας πριν από την εμφάνιση της φωτοσύνθεσης φυτικού τύπου και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ικανοποιητικά σε πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ψυχρότερους κόκκινους νάνους – τον πιο κοινό τύπο άστρου στον Γαλαξία μας.

Αν λοιπόν τα μωβ βακτήρια ευδοκιμούν στην επιφάνεια μιας «άλλης Γης» που περιστρέφεται γύρω από ένα ψυχρότερο αστέρι, τώρα έχουμε τα εργαλεία για να τα αναζητήσουμε, ισχυρίζονται με αισιοδοξία οι επιστήμονες.

Πηγή: sci.news

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο δρομολόγιο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που δρομολογούνται από την ΟΣΥ ΑΕ στην Αθήνα επιβιβάστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος...

LIFESTYLE

«Θέλω να έχω ανθρώπους δίπλα μου που να με στηρίζουν γιατί κάποιες φορές νιώθω αδύναμη και σπάω», λέει η Λένα Δροσάκη. Καλεσμένη στο πλατό...