Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Σκάρλετ Γιόχανσον: Εφαρμογή AI «έκλεψε» την εικόνα της

Η Σκάρλετ Γιοχάνσον έχει κινηθεί νομικά εναντίον μιας εφαρμογής AI που χρησιμοποίησε το όνομά της και την εικόνα της σε μια διαφήμιση που δημιουργήθηκε από AI χωρίς την άδειά της.

Η διαφήμιση διάρκειας 22 δευτερολέπτων, που δημοσιεύτηκε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από μια εφαρμογή δημιουργίας εικόνων που ονομάζεται Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar, χρησιμοποίησε πραγματικό υλικό της Johansson για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα και διάλογο για αυτήν.

Σκάρλετ Γιόχανσον: Εφαρμογή AI «έκλεψε» την εικόνα της για χρήση σε διαφήμιση

Οι εκπρόσωποι της 38χρονης ηθοποιού επιβεβαίωσαν στο περιοδικό Variety ότι η Γιοχάνσον δεν είναι εκπρόσωπος της εταιρείας και ότι έγιναν οι κατάλληλες νομικές ενέργειες από τότε που εντοπίστηκε στις 28 Οκτωβρίου. «Δεν παίρνουμε αυτά τα πράγματα ελαφρά. Σύμφωνα με τη συνήθη πορεία μας σε αυτές τις συνθήκες, θα το αντιμετωπίσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που θα έχουμε», είπε ο δικηγόρος της, Κέβιν Γιορν, στο Variety. Έκτοτε η διαφήμιση αποσύρθηκε.

 

Το βίντεο
Το βίντεο, που αξιολογήθηκε από το Variety, ξεκινούσε με κλιπ του Γιοχάνσον από τα γυρίσματα της ταινίας της Marvel Black Widow. “Τι τρέχει παιδιά; Είμαι η Σκάρλετ και θέλω να έρθεις μαζί μου…» λέει, προτού η οθόνη δείξει φωτογραφίες που δημιουργούνται από AI που της μοιάζουν. Μια φωνή που μιμείται την ηθοποιό συνεχίζει να μιλάει για να προωθήσει την εφαρμογή: «Δεν περιορίζεται μόνο στα avatars. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε εικόνες με κείμενα, ακόμη και τα βίντεό σας με τεχνητή νοημοσύνη. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το χάσετε», λέει η ψεύτικη αφήγηση.

Τα ψιλά γράμματα κάτω από τη διαφήμιση έγραφαν: «Εικόνες που παράγονται από τη Lisa AI. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το άτομο». Πολλές εφαρμογές της Lisa AI παραμένουν στο App Store και στο Google Play.

Και άλλα…κρούσματα
Η Γιοχάνσον δεν είναι η μόνη ηθοποιός που μίλησε δημόσια κατά της χρήσης του ονόματός της και των εικόνων της από τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο μήνα, ο Τομ Χανκς μπήκε στο Instagram για να προειδοποιήσει τους θαυμαστές σχετικά με ένα οδοντιατρικό ασφαλιστικό σχέδιο που χρησιμοποιούσε μια εικόνα του που δημιουργήθηκε από AI για το διαφημιστικό τους βίντεο. “Προσοχή! … Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε στην ανάρτηση του στο Instagram.

Και αρκετοί συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένης της κωμικής Σάρα Σίλβερμαν, μήνυσαν τον προγραμματιστή του ChatGPT OpenAI και τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω ισχυρισμών ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους εκπαιδεύτηκαν στη δουλειά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η Γιόχανσον βιώνει τη χρήση της εικόνας της χωρίς τη συγκατάθεσή της. Το 2018, η ηθοποιός μίλησε στην Washington Post για τη χρήση της εικόνας της σε «deepfakes» που δημιουργούνται από υπολογιστές, στα οποία τα πρόσωπα γυναικών προστίθενται τεχνητά σε πορνογραφικά βίντεο. «Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να κόψει και να επικολλήσει την εικόνα μου ή οποιουδήποτε άλλου σε ένα διαφορετικό σώμα και να το κάνει να φαίνεται όσο τρομερά ρεαλιστικό επιθυμείτε», είπε. «Βασικά δεν υπάρχουν κανόνες στο Διαδίκτυο γιατί είναι μια άβυσσος που παραμένει ουσιαστικά άνομη».

Τεχνητή νοημοσύνη: «Κλωνοποίησαν» την Κένταλ Τζένερ – Ο κόσμος φρίκαρε με το νέο Al

Αίσθηση έχει προκαλέσει το νέο chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που παρουσίασε η Meta. Η Billie έχει μορφή και μάλιστα μοιάζει απίστευτα με την Κένταλ Τζένερ

«Γεια παιδιά, είμαι η Billie», αναφέρεται στο βίντεο, που αναρτήθηκε στο Instagram στη σελίδα του chatbot @yoursisbillie, η οποία έχει ήδη περισσότερους από 150.000 ακολούθους.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό της, η Billie αναφέρει πως είναι «σαν να έχεις μια μεγαλύτερη αδελφή στην οποία μπορείς να μιλήσεις για όλο».

«Θέλω απλώς να συστηθώ. Είμαι εδώ για να συνομιλώ όποτε θέλετε», λέει το chatbot. «Στείλτε μου μήνυμα για οποιαδήποτε συμβουλή. Είμαι έτοιμη να μιλήσω και ελπίζω να τα πούμε σύντομα», καταλήγει στέλνοντας ένα φιλί στην κάμερα.

Οι χρήστες των social media φαίνεται πάντως να τη βρήκαν περισσότερο δυστοπική παρά γοητευτική. «Αυτό είναι ειλικρινά τρομακτικό», έγραψε ένας σχολιαστής, σύμφωνα με τη New York Post, ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Δεν μου αρέσει αυτό, δεν μου αρέσει που πηγαίνει ο κόσμος, δεν θα το υποστηρίξω».

 

«Αυτό είναι τόσο ανατριχιαστικό… Ελπίζω να είναι στην πραγματικότητα η Kendall που λέει απλώς ότι είναι η Billie και όχι ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη γιατί αυτό είναι φρικτό», τόνισε κάποιος άλλος.

Το υπερρεαλιστικό Jenner-ative AI αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας της Meta, η οποία πληρώνει σε διασημότητες εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθούν chatbot με τη μορφή τους. Τα avatar απαντούν σε ερωτήματα, αναπτύσσοντας διαδραστική σχέση σε πραγματικό χρόνο με τους χρήστες, ενώ οι απαντήσεις τους δομούνται βάση της προσωπικότητας της διασημότητας που αντιγράφουν.

Η Billie είναι μόνο ένα μέλος από της ομάδας διάσημων βοηθών τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμη η Πάρις Χίλτον, ο Τομ Μπρέιντι, o Ντουέιν Ροκ Τζόνσον και ο Σνούπ Ντογκ. «Κάθε προσέγγιση AI είναι τόσο υπερρεαλιστική που κάνει τα παλαιότερα μοντέλα AI να μοιάζουν με τα αγάλματα διασημοτήτων στο διαβόητο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων», σχολιάζει η New York Post.

«Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει να δημιουργούμε διαφορετικές προσωπικότητες τεχνητής νοημοσύνης για να μας βοηθήσουν να κάνουμε διαφορετικά πράγματα», είπε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στους προγραμματιστές ενώ ανακοίνωσε την καμπάνια στο ετήσιο συνέδριο Connect στο Menlo Park της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα. Η Meta ελπίζει να χρησιμοποιήσει τους βοηθούς AI για να κάνει την εμπειρία χρήστη πιο διαδραστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...

LIFESTYLE

H Αθηνά Οικονομάκου πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσει το χωρισμό της είχε αναρτήσει στο TikTok ένα βίντεο, στο οποίο τραγουδά το κομμάτι «Λουλούδι του...