Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Π. Μαρινάκης: Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών – Υποχρεώσεις διαφάνειας στις τράπεζες

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τις υποχρεώσεις διαφάνειας των servicers και των τραπεζών, τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη καθώς και την πρόταση του ΚΚΕ για διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, αλλά και τον πόλεμο Ισραηλ – Χαμάς, στο περιθώριο της σημερινής παρουσίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο για τη Γάζα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία δύο κρατών

«Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές της θέση της Ελλάδας και την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την καταδίκη της τρομοκρατικής Χαμάς» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο podcast του Politico.

Μιλώντας για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός» είπε αναφερόμενος στην ανάγκη για δημιουργία μιας ανθρωπιστικής παύσης προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να μπορέσουν όσοι εγκλωβισμένοι θέλουν να διαφύγουν σε ασφαλές μέρος.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής ροής προς τη Γάζα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή αρχή και τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία δύο κρατών.

Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας στις τράπεζες

Όσον αφορά την εσωτερική επικαιρότητα ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των οφειλών και τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και την προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους.

«Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους σέρβισερς, διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους, εκσυγχρονίζονται οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εισάγονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς και επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος Iris», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Μιλώντας για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου τόνισε ότι πλέον γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των δανειοληπτών, μέσω ψηφιακής εφαρμογής, προσωποποιημένη και αναλυτικής ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών και το επιτόκιο της ρύθμισης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης των του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η βελτίωση του αλγορίθμου από τον οποίο προκύπτει το ύψος της οφειλής και κατ’ επέκταση το σύνολο της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω εξωδικαστικού, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους.

«Το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση μειώνεται έως και 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και ο ορισμός σε 3% σε σταθερό του επιτοκίου των ρυθμίσεων το επιτόκιο θωρακίζει τους δανειολήπτες από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς.

Αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ο κ. Μαρινάκης δήλωσε:

«Στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας έκανε μια ανάλυση για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση και σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια σέβεται τη διαβούλευση και όλα όσα προβλέπει το κοινοβούλιο. Έτσι θα γίνει και εδώ, το νομοσχέδιο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση. Εμείς πιστεύουμε πολύ στο νομοσχέδιο αυτό και τη φιλοσοφία του, όμως αυτό είναι μια από τις πολλές παρεμβάσεις που θα κάνουμε. Είμαστε προφανώς ανοιχτοί στις παρεμβάσεις και στις προτάσεις όλων όσων θέλουν να τις κάνουν, αλλά και σε αυτές των άλλων κομμάτων».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης και στις αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε Θεσσαλία και Έβρο.

Ναι από τη ΝΔ στην πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική για τα Τέμπη – Αποκατέστησε τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης

«Η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσει υπερ της πρότασης, επιφυλασσόμενη για το περιεχόμενό της. Η διερεύνηση όπως λέει η πρόταση να ξεκινήσει από το 1997 και εντεύθεν. Οι θέσεις μας θα διατυπωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τα Τέμπη σημείωσε ότι όλα τα στελέχη πρέπει να προσέχουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

«Ο υπουργός ανέλαβε την ευθύνη για τη δήλωσή του, που παρερμηνεύτηκε, και έδωσε σχετική απάντηση. Ζήτησε συγγνώμη για την αποστροφή του λόγου, σίγουρα υπήρχε και διαφορετική απόδοση των λόγων του. Έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις και αποκατέστησε αυτό που είπε» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο δρομολόγιο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που δρομολογούνται από την ΟΣΥ ΑΕ στην Αθήνα επιβιβάστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Πορτογάλος εξτρέμ του Ολυμπιακού με μια ανάρτηση του έδωσε το δικό του ευχαριστήριο μήνυμα στους φίλους της ομάδας για την φετινή σεζόν, καθώς...