Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Άμχερστ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που αντιστρέφει την παχυσαρκία και δεν προκαλεί παρενέργειες. Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε έναν φορέα που βασίζεται σε νανογέλη, ο οποίος μεταφέρει το φάρμακο απευθείας στο ήπαρ. Μελλοντικά, εκτιμούν οι ερευνητές, αυτή η τεχνική θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία παρόμοιων ασθενειών όπως η λιπώδης ηπατική νόσος, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερόλη στο μέλλον.

«Εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί είναι παχύσαρκοι και πάσχουν από συναφείς καρδιομεταβολικές διαταραχές», δήλωσε ο βιοϊατρικός μηχανικός και χημικός S. Thai Thayumanavan από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

Η νανογέλη παραδίδει ένα συνθετικό φάρμακο θυρεοειδικής ορμόνης (thyromimetic). Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν στη διατήρηση του μεταβολισμού του ήπατος σε ισορροπία, αλλά η συστηματική λήψη τους μειώνει την αποτελεσματικότητά τους και συνοδεύεται από παρενέργειες.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να παραδώσουμε αυτό το φάρμακο επιλεκτικά στο ήπαρ, διότι αν πάει σε άλλα όργανα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές», εξήγησε ο Thayumanavan.

Ο Thayumanavan και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούσαν να κατευθύνουν τον φορέα νανογέλης στα κύτταρα του ήπατος, τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα.

«Καταλήξαμε σε μια πολύ απλή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τη μοναδική μας εφεύρεση – νανογέλες που μπορούμε να κατευθύνουμε επιλεκτικά σε διαφορετικούς στόχους», είπε ο Thayumanavan.

Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλέβια το φάρμακο σε παχύσαρκα ποντίκια στα οποία έδιναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη, καθημερινά για πέντε εβδομάδες.

«Τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία έχασαν εντελώς το επιπλέον βάρος και δεν παρατηρήσαμε καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια», πρόσθεσε ο Thayumanavan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρόλο που τα ποντίκια συνέχισαν να τρέφονται με τις ίδιες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, το βάρος τους επανήλθε στο φυσιολογικό, τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν και τα επιβλαβή επίπεδα φλεγμονής του ήπατος υποχώρησαν.

«Πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση της οξείδωσης του λίπους και η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού προκαλούν την απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αυτό το εύρημα», σημείωσε ο ερευνητής.

 (Wu et al., PNAS Nexus, 2023)

Ο Thayumanavan έχει συνιδρύσει τη νεοφυή εταιρεία Cyta Therapeutics για να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές- αυτή τη φορά σε ανθρώπους- και να αναπτύξει καινοτόμες πλατφόρμες διανομής ώστε το σωστό φάρμακο να παραδίδεται στο σωστό όργανο του σώματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «PNAS Nexus».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βγάλει εδώ και χρόνια τα σορτς και τις φόρμες έχε φορέσει κοστούμι και γράφει ιστορία ως προπονητής. Οδήγησε το Περιστέρι...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...