Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Παραλλαγή Κράκεν: Σε επιφυλακή η χώρα μας μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων – Ποια είναι τα συμπτώματά της

Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής “Κράκεν”. Είναι το στέλεχος του κορονοϊού για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει σημάνει συναγερμό λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς του και που ήδη είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων κάποιων περιοχών των ΗΠΑ και εξαπλώνεται ταχέως και σε χώρες της Ευρώπης.

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ αποκάλυψαν έξι κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα μας, όλα στην Αττική. Ο έλεγχος όμως των δειγμάτων από τον οποίο εντοπίστηκε η παραλλαγή αφορά σε προηγούμενες εβδομάδες και διάστημα έως και πριν τα Χριστούγεννα. Συνεπώς δεν είναι γνωστό εάν τις τελευταίες ημέρες η διασπορά της “Κράκεν” έχει αυξηθεί περαιτέρω καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των διαγνωσμένων περιστατικών κορονοϊού. Η επίδραση της νόσου Covid-19, πάντως, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα – όπως άλλωστε όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού – ειδικά σε ό,τι αφορά νοσηλείες και θανάτους.

Το υπο-στέλεχος του SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5 (“Κράκεν”) εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Tην περασμένη εβδομάδα, αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο 2022 το νέο στέλεχος XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για μόλις το 1% των περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ.

Από τις 22 Οκτωβρίου 2022 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023, 5288 αλληλουχίες της υποπαραλλαγής Όμικρον XBB1.5 αναφέρθηκαν σε 38 χώρες. Το 82,2% αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το 8,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2,2% στην Δανία. Με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής και τις πρώιμες εκτιμήσεις του ρυθμού ανάπτυξής της κυρίως στις ΗΠΑ, η XBB.1.5 θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στην αντισωματική διαφυγή, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι μαζί με τις υποπαραλλαγές BQ.1, οι υποπαραλλαγές XBB είναι οι πιο ανθεκτικές στα αντισώματα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Paula Cannon, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο. Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί. Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Τα συμπτώματα

 Σύμφωνα με τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννη Ντάναση, Πάνο Μαλανδράκη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ), τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron. Παρόλα αυτά φαίνεται πως είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.

Για σχετικά ήπια συμπτωματολογία έκανε λόγο σήμερα το πρωί και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη (Mega). “Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος και το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες”, ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι “οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα. Από εκεί και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΔΙΕΘΝΗ

Τα νερά άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένους τομείς της νότιας Βραζιλίας, που σάρωσαν πλημμύρες, αποκαλύπτοντας την έκταση των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή,...

ΥΓΕΙΑ

Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής...