Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα την ώρα που «θερίζει» η τριδημία

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, την ώρα που η τριδημία, ο κορωνοϊός και η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων «ρίχνουν» ολοένα και περισσότερους πολίτες στο κρεβάτι.

Όπως αναφέρουν καταναλωτές και φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ανέφερε σχετικά: «Υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα παιδιά -και στην Ευρώπη-, είναι μία δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Μπουλμπασάκος μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» επεσήμανε το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, συγκεκριμένα σημείωσε: «Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα σε αντιικά φάρμακα. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να το δει».

Στα αίτια της έλλειψης των φαρμάκων ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής ανέφερε το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών και επεξήγησε ότι λόγω ότι τα φάρμακα είναι πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, κάποιοι ευνοούνται να κάνουν εξαγωγές.

«Υπάρχει ειδική νομοθεσία που επιβάλλει πρώτα να καλύπτεται πρώτα η αγορά της Ελλάδας και μετά να γίνονται εξαγωγές», τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα.

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης διευκρίνισε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Παραδοσιακά ο μήνας Νοέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται το εμβόλιο της γρίπης, όμως μπορούμε να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι όμως φρόνιμο να το κάνουμε την στιγμή που νοσούμε από μία ιογενή λοίμωξη».

Καταλήγοντας ο ιατρός ανέφερε ότι φέτος παρατηρήθηκε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και για τον κορωνοϊό και για την γρίπη στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ομαλά ολοκληρώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου πλαισίου ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα της Super League 1. Μέχρι σήμερα (15/4) 15.000 φίλαθλοι...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...