Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΕΣΔΟΓΕ για την 9η Μάη: Η ιστορία της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης έχει γραφτεί με το αίμα του ελληνικού λαού και δεν παραχαράσσεται

Στην επέτειο της συμμαχικής νίκης και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Στις 8 και 9 Μαΐου τα Έθνη και οι Λαοί της Ευρώπης τιμάμε τη μεγαλειώδη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας των Λαών απέναντι στη λαίλαπα του ναζισμού και του φασισμού. Επισήμως η Ελληνική Δημοκρατία έχει καθιερώσει την «9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» (άρθρο 4, παρ. 1, ν. 2703/1999, συμπληρωματική προσθήκη στον ιστορικό νόμο 1285/1982 για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης).

Στην ιστορική αυτή νίκη ήταν καταλυτική η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, που έδωσε, άλλωστε, και τους περισσότερους νεκρούς και πέτυχε τα μεγαλύτερα και πιο αποφασιστικά πλήγματα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της. Καθοριστική ήταν και η συμβολή της Ελλάδας στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με τον ηρωικό εθνοαμυντικό αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας εναντίον της φασιστικής Ιταλίας, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας, πριν ακόμη αυτή συγκροτηθεί, με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό και τη λυσσαλέα αντίσταση του κρητικού λαού εναντίον των εισβολέων της ναζιστικής Γερμανίας στη Μάχη της Κρήτης, με το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια στην τριπλή βάρβαρη Κατοχή και, τέλος, με τον βαρύτατο φόρο αίματος που κατέβαλε για την υπερήφανη αυτή στάση της η πατρίδα μας».

Ακολούθως το ΕΣΔΟΕ επισημαίνει πως: «Μην ξεχνάμε: κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρήκαν τον θάνατο από την πείνα και τις ασθένειες, τις μαζικές δολοφονίες αμάχων, την καταναγκαστική εργασία, τα βασανιστήρια. Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε στα κρεματόρια του Γ’ Ράιχ. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά και περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο εθνικός πλούτος της Ελλάδας λεηλατήθηκε, σπάνιοι αρχαιολογικοί – πολιτιστικοί θησαυροί εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας.

Γι’ αυτό δεν ανεχόμαστε την πλαστογράφηση της Ιστορίας και την υποτίμηση της Αντίστασης και των θυσιών της χώρας μας, τη σχετικοποίηση των ναζιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και τη μετάθεση της ευθύνης γι’ αυτά από τους ναζιστές σφαγείς στον αντιστεκόμενο λαό, ως δήθεν «αντίποινα». Όπως επίσης, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπει την παρασιώπηση και υποτίμηση της θεμελιώδους προσφοράς στην ανθρωπότητα της ΕΣΣΔ και όλων των χωρών της Αντιφασιστικής Συμμαχίας και την ανιστόρητη και επικίνδυνη προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με τον ναζισμό.

Δίστομο: Μουσείο θυμάτων ναζισμού

Απευθύνουμε δραματική έκκληση να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σφαγή και η λιμοκτονία αμάχων στη Γάζα και να αποτραπεί ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Απορρίπτουμε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στις συρράξεις αυτές. Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν νοείται επιλεκτική ευαισθησία στην κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου. Και τονίζουμε ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών».

Τέλος, στην ίδια σχολιάζει ότι: «Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό παραμένει αδικαίωτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αρνείται αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα και αλαζονικά να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα αποδίδοντας τις οφειλές της έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, καταστρατηγώντας κάθε κανόνα δικαίου και ηθικής η ΟΔΓ επιχειρεί, με τα τριάκοντα αργύρια των περιβόητων (ελληνο)γερμανικών ταμείων και ιδρυμάτων, να πλαστογραφήσει την Ιστορία και να ενταφιάσει τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ματαιοπονούν! Η Ιστορία της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης έχει γραφτεί με το αίμα του ελληνικού λαού και δεν παραχαράσσεται! Οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Το θέμα παραμένει ανοιχτό! Η Ελληνική Δημοκρατία, καλείται να προχωρήσει αμέσως, χωρίς άλλη αναβολή, στη σθεναρή και μεθοδική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, υλοποιώντας την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019. Αξιώνουμε, επίσης, τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με τη Γερμανία, που εκκρεμεί επί δεκαετίες,  ώστε να υποχρεωθεί η Γερμανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του ζητήματος των απαράγραπτων υποχρεώσεών της προς την Ελλάδα. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές να εγγράψουν στον προγραμματικό τους λόγο για τις Ευρωεκλογές τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη σθεναρή και μεθοδική διεκδίκησή τους.

Πρόκειται για όρο εθνικής αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, αλλά και προϋπόθεση για την οικοδόμηση μίας Ευρώπης στηριγμένης στην ισοτιμία των χωρών, τη δημοκρατία και την ειρήνη! 

Καλούμε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να αφιερώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης του 2024 στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τιμώντας έμπρακτα την 80η  επέτειο από τη λήξη της βάρβαρης Κατοχής και την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό και φασιστικό ζυγό.

Η 9η Μαΐου θα αποτελεί πάντα κορυφαίο ορόσημο της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου ενάντια στη βαρβαρότητα. Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Δημοκρατία!».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να προσλάβουμε μια καινούργια οικονομία, μια καινούργια πραγματικότητα. Και να καταλάβουμε αυτή την καινούργια οικονομία και την καινούργια πραγματικότητα. Πρέπει να την ενσωματώσουμε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην Καλαμάτα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το μικρότερο SUV της Volvo το οποίο...

ΕΛΛΑΔΑ

Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τη 01.30 στα Εξάρχεια, όταν ομάδα περίπου 50 νεαρών, επιτέθηκαν με μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή...