Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Long Covid: Είναι η επόμενη μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία; – Πόσο επηρεάζει τα παιδιά

Σε νέο πονοκέφαλο πάει να εξελιχθεί η Long Covid. Διαγνωστικό τεστ δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο ή κάποιες θεραπείες για να απαλύνουμε τα συμπτώματά της λεγόμενης μακράς Covid. Ακόμα, δεν υπάρχει μία σύμφωνη γνώμη σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα και ορισμένοι γιατροί αμφιβάλλουν ακόμη και για το αν υπάρχει.

Κι όμως, εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται για μήνες ή και χρόνια από την long Covid, με τις εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ να κυμαίνονται μεταξύ 7,7 και 23 εκατομμυρίων ασθενών.

Πολλοί ειδικοί προβλέπουν, όπως αναφέρει το CNN, ότι η μυστηριώδης πάθηση μπορεί να αποδειχθεί η επόμενη μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η μακρά Covid-19 αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έδωσε εντολή να συνταχθούν δυο εκθέσεις σχετικά με την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της νόσου. Συνολικά, 14 κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμοί συνεργάστηκαν για την κατάρτιση των δύο εκθέσεων που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Μια από τις προτάσεις προβλέπει τη σύσταση νέας υπηρεσίας που θα υπόκειται στο υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS). Οι συντάκτες της τονίζουν επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ομοσπονδιακές επενδύσεις και ζητούν από τον ιδιωτικό τομέα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της long Covid.

Υψηλός κίνδυνος και για τα παιδιά

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Δεν είναι όμως σαφές πόσα από αυτά πάσχουν από μακρά Covid.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο εκτιμά ότι η μακρά Covid-19 προσβάλλει λιγότερα παιδιά από ό,τι ενήλικες, περίπου το 5% με 10% των ανήλικων ασθενών. Άλλοι ερευνητές ωστόσο υπολογίζουν ότι το ποσοστό ανέρχεται στο 26%.

Τα συμπώματα

Τα παιδιά έχουν συνήθως κάποια από τα ίδια συμπτώματα της μακράς Covid με τους ενήλικες, όπως αναπνευστικά προβλήματα, αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και διαταραχές στον ύπνο.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, μια νέα έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι τα παιδιά με μακρά Covid-19 έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας, σε σχέση με τα παιδιά που δεν νόσησαν από τον ιό.

Οι ερευνητές των CDC χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων και μελέτησαν 15 περιπτώσεις long Covid μεταξύ 781.419 παιδιών και εφήβων που είχαν νοσήσει από Covid-19. Διαπίστωσαν ότι παρουσίασαν υψηλότερη συχνότητα οξείας πνευμονικής εμβολής, ή απόφραξης των αεραγωγών του πνεύμονα που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική δύσπνοια, άγχος, πόνο στο στήθος και ζαλάδα.

Είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό δυνητικά σοβαρών καρδιακών παθήσεων όπως μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός που μπορεί να προκαλέσει γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση και πόνους στο σώμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης υψηλότερο ποσοστό καρδιομυοπάθειας, μιας κατάστασης που δυσκολεύει τον καρδιακό μυ να παρέχει αίμα στο σώμα και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα παιδιά με μακρά Covid-19 είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Όλες αυτές οι παθήσεις είναι σπάνιες ή ασυνήθιστες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αναφέρει το CDC.

Πιστεύει επίσης πως οι ερευνητές θα πρέπει να διαχωρίζουν τη μακρά Covid-19 από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS–C), μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από νόσηση από Covid-19 και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα που έχουν την ίδια χρονική διάρκεια.

Οι ερευνητές των CDC ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ενθαρρύνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά και να παρακολουθούν τα σοβαρά συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που νοσούν από Covid-19.

«Οι στρατηγικές πρόληψης της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων, είναι κρίσιμες για την πρόληψη της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της επακόλουθης ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων μετά την νόσηση», αναφέρει η μελέτη.

Το 12,7% των λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε long Covid

Μια άλλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στους 8 ενήλικες ασθενείς με Covid-19, εμφάνισε στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, διαπίστωσε ότι το 12,7% των ατόμων με Covid-19 είχαν νέα ή σοβαρά συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έχουν προτείνει άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.231 άτομα με Covid-19 και 8.462 που δεν είχαν νοσήσει από τον ιό. Μάλιστα έλεγξαν τους συμμετέχοντες 24 φορές μεταξύ Μαρτίου 2020 και Αυγούστου 2021 και συνέκριναν τις δύο ομάδες. Διαπίστωσαν ότι η κόπωση και η δύσπνοια ήταν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, ενώ πολλοί άνθρωποι ανέφεραν και πόνο στο στήθος.

Στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι έγινε στην Ολλανδία και δεν περιλαμβάνει έναν ευρύτερο και ποικιλόμορφο πληθυσμό. Επίσης, η έρευνα διεξήχθη πριν από την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, οπότε δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια σε άτομα που μολύνθηκαν με μεταγενέστερα στελέχη. Τέλος, τα περισσότερα από τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρυενες για να προσδιορίσουν τι είναι η μακρά Covid και πόσοι άνθρωποι προσβάλλονται από αυτή, όπως και τρόπους για να την νατιμετωπίσουν ή ακόμα και να την προλάβουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...