Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Διπλή αγωνία για τα παιδιά: Τα σαρώνει ο κορωνοϊος – Πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Σε διπλή αγωνία βρίσκονται πλέον οι γονείς καθώς από τη μια τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊος «σαρώνει» τις μικρές ηλικίες και από την άλλη χθες, Τετάρτη, είχαμε τον πρώτο θάνατο παιδιού στην Ελλάδα που να σχετίζεται με την οξεία ηπατίτιδα.

Πρόκειται για βρέφος 13 μηνών, το οποίο εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δυστυχώς κατέληξε.

Κατά πληροφορίες όταν οι γονείς έφτασαν στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν αμέσως την επιβαρυμένη κατάσταση του βρέφους με αποτέλεσμα να αποφασίσουν την άμεση μεταφορά του στη ΜΕΘ. Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένες οι τρανσαμινάσες γεγονός που σήμανε καμπανάκι στους γιατρούς. Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τελικά το βρέφος δεν βρέθηεκε θετικό στον ύποπτο αδενοϊο 41.

«Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι η οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά δεν είναι τόσο συχνή ώστε να δικαιολογεί υπερβολική ανησυχία. Θα πρέπει, όμως, να είναι σε εγρήγορση» δηλώνει από την πλευρά του στην Καθημερινή ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Ο κορονοϊός σαρώνει τα παιδιά
Το νέο κύμα κορονοϊού φαίνεται να «χτυπά» και τα παιδιά καθώς τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε ανήλικους έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, περισσότερα από 11.000 κρούσματα έχουν δηλωθεί μόνο τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου σε ανηλίκους. Όλον τον περασμένο Μάιο είχαν καταγραφεί λίγο παραπάνω από 29.000.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολόγος, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Ιωάννα Παυλοπούλου μιλώντας στο Newsbomb.gr σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα ανήλικα τόνισαν ότι όταν τα παιδιά νοσούν δεν οδηγούνται σε βαριά νόσηση ή σε νοσηλεία.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι ιδιαίτερη. Ήταν αναμενόμενο να σημειωθεί μια αύξηση, είναι κάτι που περιμέναμε καθώς πλέον δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού και κυρίως της μάσκας», είπε ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος στο Newsbomb.gr

«Τα περισσότερα παιδιά το περνούν ασυμπτωματικά, δεν είναι κάτι ανησυχητικό», είπε η Καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr.

Αναφερόμενη στα κρούσματα που έχουν αυξηθεί στους ανηλίκους η ίδια είπε: «Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά και οι νοσηλείες, αυτό οφείλεται τόσο στη διασπορά του ιού όσο και στα μέτρα που δεν τηρούνται».

Σημειώνεται ότι παρά τη μεγάλη αύξηση των θετικών κρουσμάτων στα νοσοκομεία, φτάνει μικρός αριθμός ανηλίκων που είτε εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα και χρειάζεται να νοσηλευτούν είτε η νοσηλεία τους επιβάλλεται και από άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 32 παιδιά στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», άλλα 8 παιδιά στο «Αγλαϊα Κυριακού» και 13 παιδιά στο Παίδων Πεντέλης. Επίσης, 7 παιδιά νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο της Πάτρας και 4 στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία επικαλείται στοιχεία για τα νοσηλευόμενα λόγω κορονοϊού παιδιά του περασμένου χειμώνα, από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός τους ήταν σημαντικά μικρότερος, γεγονός που αποδίδει στον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στις 13 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν 35 παιδιά, στις 26 Ιανουαρίου 9 παιδιά και στις 12 Φεβρουαρίου 38 παιδιά.

«Νοσηλεύονται σήμερα πολύ περισσότερα παιδιά από τον χειμώνα που ήταν ανοικτά τα σχολεία. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέτρα προστασίας που τώρα δεν ισχύουν, όπως οι μάσκες και η ιχνηλάτηση» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...