Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Eυλογιά των πιθήκων: Η «κρυψώνα» του ιού στο σώμα – Ο απλός τρόπος που περιορίζει τη μετάδοση

Μέσω του σπέρματος ενδεχομένως να μπορεί να μεταδοθεί η ευλογιά των πιθήκων, όπως αποκαλύπτουν τα πρώιμα στοιχεία ερευνητικής ομάδας από το Νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης. Οι ερευνητές από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, πρώτοι έφτασαν στον εντοπισμό του ιού στο σπέρμα των τριών από τους τέσσερις άνδρες που διαγνώστηκαν με την ευλογιά των πιθήκων. Οι συγκεκριμένοι άντρες είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τα Κανάρια Νησιά.

Έκτοτε επέκτειναν την ερευνητική τους προσπάθεια, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Francesco Vaia, ο οποίος σημείωσε την παρουσία του ιού στο σπέρμα 14 μολυσμένων ανδρών από τους 16 που μελετήθηκαν. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παρουσία του ιού στο σπέρμα δεν είναι ένα σπάνιο ή τυχαίο φαινόμενο», δήλωσε ο Vaia και συμπλήρωσε ότι «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με άμεση επαφή με τα δερματικά τραύματα, αλλά η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το σπέρμα μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν τρόπο μετάδοσης».

Ωστόσο, τα τελευταία αποτελέσματα που ανέφερε ο Francesco Vaia δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί ή υποβληθεί σε αξιολόγηση.

Η ανάλυση του DNA

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Spallanzani επιδιώκουν τώρα να εξακριβώσουν πόσο καιρό ο ιός είναι παρών στο σπέρμα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στη μια περίπτωση ασθενούς, το DNA του ιού ανιχνεύθηκε τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, ακόμη και αφού οι πληγές είχαν εξαφανιστεί -ένα φαινόμενο που, όπως είπε ο Δρ. Vaia, είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε ιογενείς λοιμώξεις όπως ο ιός Ζίκα.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πως ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να μειωθεί με τη χρήση προφυλακτικών τις εβδομάδες μετά την ανάρρωση.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει επίσης κολπικές εκκρίσεις για να μελετήσει την παρουσία του ιού.

Ο Δρ. Vaia προειδοποίησε ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, όπως και το κατά πόσον οι αντιικές θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν τον χρόνο κατά τον οποίο οι άνθρωποι με τον ιό θα μπορούσαν να μολύνουν άλλα άτομα. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμα υπό συζήτηση το ενδεχόμενο να μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά: «Για να το μελετήσουμε αυτό, θα αναλύσουμε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν πριν από 40 χρόνια, πριν την εξάλειψη της ευλογιάς», συμπληρώνει.

Η διασπορα του ιού σε αριθμούς

Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, 3.400 ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος που έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε περισσότερες από 50 χώρες φέτος.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν σε ομοφυλόφιλους άνδρες, νεαρής ηλικίας, κυρίως σε αστικές περιοχές, σε «συσσωρευμένα κοινωνικά και σεξουαλικά δίκτυα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 7 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων τα έξι ήταν εισαγόμενα. Για το έβδομο κρούσμα δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής η προέλευσή του. Πρόκειται για πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, σε αντίθεση με τα προηγούμενα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Στην καρδιά κατασκευής των F-35, στο Τέξας, βρέθηκε η ΕΡΤ για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες, μετά το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, λόγω εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, από την 1η Απριλίου μέχρι τις...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι ΗΠΑ νίκησαν το Ελ Σαλβαδόρ με γκολ του Ρικάρντο Πέπι για το Nations League της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και προκρίθηκε στα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μία ανάρτηση στα social media ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης κάνει μία μίνι ανασκόπηση της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Όπως λέει,...