Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ατσαλάκης για μετάλλαξη Όμικρον: Θα έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων -Θα ξεπεράσουν της Δέλτα

Στα δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού μίλησε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε πως για να κρίνουμε πόσο πιο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη παραλλαγή, πρέπει να εξετάσουμε τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε στοιχεία αξιόπιστα μόνο για τη μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή», τόνισε.

Ο καθηγητής εξήγησε πως όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σύντομα αυτά θα ξεπεράσουν και εκείνα της Δέλτα, για τα οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες.

Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα «ορφανά» κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει σε νοσηλεία. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα, θα πρέπει να δούμε συμπτώματα και νοσηλείες τέσσερις φορές λιγότερες από τη Δέλτα, για να πούμε ότι θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο», είπε.

«Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες και καθώς θα εξελίσσονται τα κρούσματα της Όμικρον, θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα τέλεια δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, είναι ήδη πολύ ανησυχητικά. Βλέπουμε ότι έχουν αρχίσει ακόμη και lockdown», συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Αναφερόμενος στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, είπε ότι δείχνουν πως το κύμα της Όμικρον έφτασε στην κορύφωσή της μετά από έναν μήνα. «Βέβαια, εκεί έχουμε καλοκαίρι, εδώ είμαστε στον χειμώνα», σχολίασε, για να συμπληρώσει πως θα το εξετάσουμε αυτό αργότερα.

Ο κ. Ατσαλάκης σημείωσε πως το γενικό lockdown είναι δύσκολο να το ξαναδούμε, όπως το γνωρίσαμε στα προηγούμενα κύματα. Και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την οικονομία. Ωστόσο, δεν απέκλεισε κάποια μέτρα όπως το κλείσιμο κέντρων διασκέδασης και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες, αλλά και ρυθμίσεις στα ωράρια εργασίας, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει τη φυσική ανοσία και τις δύο δόσεις εμβολιασμού. «Σε ποιο βαθμό την παρακάμπτει, δεν το γνωρίζουμε με ακρίβεια», δήλωσε, ενώ είπε πως η τρίτη δόση προσφέρει αρκετά υψηλό ποσοστό προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά προκαλούνται από το πόσο «καθαρές» ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο ο αριθμός των 150.000 ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν πλησιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες τις 13/05/2022, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001).   Εντοπίστηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεκαετία του 1960, οι επιδημιολόγοι που μελετούσαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ασθενών που προσβλήθηκαν από την ισπανική γρίπη του 1918, άρχισαν να παρατηρούν...

Copyright © 2020 Editorial.gr