Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξύλινο κανό των Μάγια περιτριγυρισμένο από οστά ζώων και ανθρώπων βρέθηκε στο Μεξικό

Ξύλινο κανό που περιβάλλεται από οστά ανθρώπων και ζώων ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη των Μάγια, Chichén Itza, στο Μεξικό, ανέφερε το Live Science την Τρίτη.

Το σκάφος και τα οστά ανακαλύφθηκαν ήδη από το 2021 από μια ομάδα δυτών, σε μια υποβρύχια σπηλιά που βρίσκεται 4,6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνολικά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 38 οστά, μεταξύ των οποίων ένα ανθρώπινο μετατάρσιο, που πιθανότατα ανήκε σε γυναίκα, αλλά και οστά αρμαντίλλο, σκύλου, γαλοπούλας και αετού, σύμφωνα με το Live Science.

Η αφθονία των οστών ζώων καθώς και η παρουσία ανθρώπινων οστών οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το κανό χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια σε μια τελετουργία μετάβασης στον άλλο κόσμο και τοποθετήθηκε σκόπιμα μέσα στο σπήλαιο.

Οι Μάγια πίστευαν ότι οι σπηλιές και οι καταβόθρες ήταν πύλες προς τον κάτω κόσμο και χρησιμοποιούσαν το αρμαντίλλο ως «άβαταρ» για τον θεό L, μία θεότητα του κάτω κόσμου με μορφή τζάγκουαρ, που απεικονίζεται να φορά κάπα που μοιάζει με το κέλυφος ενός αρμαντίλλο.

«Υπάρχουν γνωστές αναπαραστάσεις στην κεραμική των Μάγια στις οποίες το αρμαντίλλο εμφανίζεται ως κάθισμα στο οποίο οι θεοί ακουμπούν τα πόδια τους», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μπιάρ (Alexandra Biar), αρχαιολόγο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). «Αυτό σχετίζεται άμεσα με τα αρχαιολογικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο», όπου το αρμαντίλλο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια ένδειξη της θεότητας.

Επιπλέον, τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του σκάφους υποστηρίζουν την ιδέα ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ναυσιπλοΐα, καθώς κατασκευάστηκε πιθανότατα απευθείας για τελετουργικούς σκοπούς. Η ανάλυση του ξύλου με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...