Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν ένα σπήλαιο στην Ισπανία ως καμβά για πάνω από 50.000 χρόνια

Πριν από 200 χρόνια, ένας σεισμός αποκάλυψε την είσοδο ενός μεγάλου συστήματος σπηλαίων στη νότια Ισπανία. Εκεί, βρέθηκαν βραχογραφίες που είχαν δημιουργήσει οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ, πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Τα ευρήματα των πρώτων ανασκαφών σε αυτό το σπήλαιο ρίχνουν φως στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «PLoS One», οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο ως καμβά και ως τόπο ταφής για πάνω από 50.000 χρόνια.

Το σπήλαιο ονομάζεται Cueva de Ardales και περιέχει πάνω από 1.000 βραχογραφίες που απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, αποτυπώματα χεριών, καθώς και αφηρημένα σχέδια. Αν και μεγάλο μέρος των έργων αυτών είναι γνωστό από το 1821, όταν έγιναν οι πρώτες εξερευνήσεις, η ακριβής χρονολογία τους παρέμενε ασαφής.

Ένας συνδυασμός ραδιομετρικής χρονολόγησης και ανάλυσης λειψάνων και αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο παρείχε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν πιθανότατα Νεάντερταλ οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή πριν από 65.000 χρόνια. Οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν αργότερα, πριν από περίπου 35.000 χρόνια, και χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο σποραδικά μέχρι τις αρχές της Εποχής του Χαλκού.

«Στην παλαιολιθική εποχή, πρώτα οι Νεάντερταλ και στη συνέχεια οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι, επισκέπτονταν το σπήλαιο για να δημιουργήσουν βραχογραφίες», δήλωσε στο Gizmodo, ο José Ramos-Muñoz, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cádiz στην Ισπανία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

(Ramos-Muñoz et al., PLoS One 2022)

Τα περισσότερα από τα αφηρημένα κόκκινα μοτίβα του σπηλαίου βρίσκονται κοντά στην είσοδο, ενώ οι βραχογραφίες κυριαρχούν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Τα πιο περίτεχνα έργα βρίσκονται στη σκοτεινή ζώνη του σπηλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι το φυσικό φως δεν θα έφτανε σε αυτά κατά την προϊστορία. Υπολείμματα ξυλάνθρακα στα καλύμματα των σταλαγμιτών που βρέθηκαν κοντά σε ορισμένα από τα έργα, υποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους σταλαγμίτες ως λάμπες.

«Η Cueva de Ardales είναι μία από τις τρεις τοποθεσίες με βραχογραφίες των Νεάντερταλ της Εποχής των Παγετώνων στην Ιβηρική», δήλωσε ο Gerd-Christian Weniger, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Ωστόσο, μόνο ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός βραχογραφιών της Εποχής των Παγετώνων έχει χρονολογηθεί ραδιομετρικά και η χρονολογική απόδοση βασίζεται σε πολύ ασαφή χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για οικιακές δραστηριότητες στο σπήλαιο, που πιθανώς σημαίνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι δεν ζούσαν εκεί.

(Ramos-Muñoz et al., PLoS One 2022)

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την κάτω γνάθο ενός 12χρονου αγοριού, θραύσματα δοντιών, πυρήνες και νιφάδες πετρωμάτων, υπολείμματα ζώων και όστρακα, παρόλο που η Μεσόγειος βρίσκεται πάνω από 40 χιλιόμετρα νότια της τοποθεσίας.

Το σπήλαιο το είχαν επισκεφθεί σύγχρονοι άνθρωποι πριν γίνει ευρέως γνωστό από τους εξερευνητές. Ένα αποσαθρωμένο κομμάτι σχοινιού που βρήκαν οι ερευνητές σε μια προεξοχή του σπηλαίου φαίνεται να είναι από το 1600 – πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι έκαναν σπηλαιολογικές εξερευνήσεις στην Ισπανία.

Ο Weniger σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη ένα εντελώς ανέγγιχτο σύστημα του σπηλαίου πάνω από τη ζώνη που ερεύνησε η ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και...