Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο Νότη Μηταράκη: Η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει όσα έζησε το 2015

Άρθρο του Νότη Μηταράκη Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου και Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας στον Ελεύθερο Τύπο. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απάντησή του στην Ολλανδή δημοσιογράφο, έθεσε προς όλες τις κατευθύνσεις και με σαφήνεια την εθνική θέση για το μεταναστευτικό. Υπό αυτήν την έννοια, το περιστατικό αυτό λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας.

Για την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν συνορεύει με μη ασφαλείς χώρες και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία. Η είσοδος στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, από την Τουρκία, αποτελεί παράνομη είσοδο και απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πέραν του ότι είναι λοιπόν κυριαρχικό μας δικαίωμα να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ας γίνει κατανοητό σε κάποιους ότι φυλάσσουμε και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Ισπανία, σε μια υπόθεση όπου η Ισπανία είχε κατηγορηθεί επειδή προστατεύει τα σύνορά της. Καλό θα είναι να το γνωρίζουν αυτό όσοι επικαλούνται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο χωρίς να το γνωρίζουν, όπως επικαλούνται και τη Συνθήκη της Γενεύης, την οποία, μάλλον, επίσης δεν γνωρίζουν.

Η Συνθήκη της Γενεύης όταν αναφέρεται σε πρόσφυγες αναφέρεται σε ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από μια χώρα που κινδυνεύουν και πάνε σε διπλανή, κοντινή χώρα. Αυτός που κινδυνεύει στη χώρα του και φεύγει από εκεί για να περάσει τέσσερις, πέντε χώρες και τελικά να διαλέξει το μέρος που θέλει, δεν θεωρείται πρόσφυγας. Είναι οικονομικός μετανάστης και δεν αποκτά παγκόσμιο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης.

Ισως υπάρχουν κάποιοι που αναπολούν αυτό που έζησε η Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα νησιά μας, το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, ωστόσο, η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θέλει και δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης. Θα φυλά τα σύνορά της, με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα συνεχίσει να σώζει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελλάδα σώζει τους ανθρώπους που δεν σέβονται τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που μεταφέρουν σε βάρκες-ρημάδια χωρίς σωσίβιο. Αυτό το γνωρίζουν και τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, οι συνεργοί και υποστηρικτές τους, που έχουν χάσει και συνεχίζουν να χάνουν πολλά χρήματα επειδή φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Οσοι υπερασπίζονται πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούν να στηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την εγκληματική δράση των λαθροδιακινητών.

Οσο για τις καταγγελίες περί δήθεν pushbacks, απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Οπως απάντησε πρόσφατα στην Αθήνα και ο επικεφαλής της LIBE και Ισπανός ευρωβουλευτής, που διέψευσε με σκληρό τρόπο σχετικές «πληροφορίες», αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, που δήλωσε μετά τη συνάντησή μας ότι «αν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, το μεταναστευτικό θα ήταν λιγότερο σημαντικό».

Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, άλλαξε άρδην την κατάσταση σε όλους τους τομείς. Μειώσαμε τις ροές κατά 90% και τις διατηρούμε μειωμένες, μειώσαμε τις δομές από 121 σε 36 και τους διαμένοντες από 121.000 σε περίπου 38.000, ολοκληρώνουμε το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής με τις νέες, ελεγχόμενες δομές.

Ωστόσο το μεταναστευτικό αλλάζει. Δεν είναι το προσφυγικό που κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους.

Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, αλλά και στο ναυάγιο πρόσφατα νότια της Κρήτης, πλέον έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς μετανάστες, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από ασφαλείς χώρες, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θέλει να έρθει στην Ε.Ε. μέσω ασφαλών χωρών.

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία στάση και να αναλάβει άμεσα ενιαία δράση. Κατά της δράσης των λαθροδιακινητών, υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι η πλειονότητα των κρατών – μελών είναι υπέρ της αυστηρής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...