Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από 20 χρόνια, οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν εξήγηση για τις περίεργες «αράχνες» στην επιφάνεια του Άρη

Πριν από 20 χρόνια, επιστήμονες της NASA είχαν ανακαλύψει μυστηριώδεις «αράχνες» στην επιφάνεια του Άρη.

Οι σχηματισμοί αυτοί, που φυσικά δεν είναι αράχνες, αλλά ονομάστηκαν έτσι λόγω της ομοιότητάς τους με αυτές, είχαν προβληματίσει τους επιστήμονες ιδιαιτέρως, καθώς αδυνατούσαν να καταλάβουν το πού οφείλονταν.

Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπήρχε παράδειγμα αντίστοιχων σχηματισμών στην επιφάνεια της γης, ώστε να μπορέσει να γίνει σύγκριση.

Ύστερα από μια εικοσαετία και μετά από σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες μπορούν με σχετική βεβαιότητα να πουν ότι ανακάλυψαν το αίτιο της δημιουργίας αυτών των ιδιότυπων μοτίβων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι σχηματισμοί αυτοί προκύπτουν όταν ο πάγος αγγίζει την εξαιρετικά θερμή επιφάνεια του Άρη και μετατρέπεται άμεσα από στερεό σε αέριο, χωρίς να περάσει από τη διαδικασία της υγροποίησης.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως «εξάχνωση».

Για να διαπιστώσουν εάν η υπόθεσή τους είναι σωστή, οι επιστήμονες κατασκεύασαν μια «μακέτα» του Άρη, αναπαριστώντας με ακρίβεια τις κλιματικές του συνθήκες και στη συνέχεια έριξαν ξηρό πάγο στην επιφάνεια της μακέτας.

Στο παρελθόν, άλλες ομάδες επιστημόνων είχαν προτείνει μια άλλη θεωρία που είχε να κάνει με την αλληλεπίδραση αερίων κοντά στο έδαφος του πλανήτη, ωστόσο η τελευταία αυτή μελέτη είναι η μόνη που μπορεί να ισχυριστεί ότι υποστηρίζεται από «εμπειρικά τεκμήρια».

Περίπου το 95% της ατμόσφαιρας του Άρη αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, με τον πάγο που δημιουργείται στην επιφάνειά του να αποτελείται επίσης σε μεγάλο ποσοστό από το συγκεκριμένο αέριο.

Η θέρμανση του πάγου αυτού θεωρείται πως προκαλεί μεγάλη αύξηση της πίεσης στην επιφάνεια του πλανήτη, δημιουργώντας σε αυτήν ρήγματα.

Το αέριο που προκύπτει από τον πάγο ξεγλιστρά μέσα από τα ρήγματα, δημιουργώντας την εικόνα που αιχμαλώτισαν τα τηλεσκόπια της NASA και που θυμίζει τις αράχνες.

Για την πλήρη επικύρωση της θεωρίας, φυσικά, θα χρειαστεί η απευθείας μελέτη της επιφάνειας του Άρη από τους ειδικούς, κάτι που είναι πιθανό να υλοποιηθεί σχετικά σύντομα, με την πρόσφατη αποστολή του ρόβερ Perseverance στον Κόκκινο Πλανήτη.

ΠΗΓΗ: The Sun 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων, διαπίστωσε η διοίκηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους άμαχους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς...

ΕΘΝΙΚΑ

Το μεγάλο στοίχημα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι να υπάρχουν βαλβίδες εκτόνωσης των εντάσεων, να συζητούνται τα προβλήματα και παράλληλα να δούμε, αν υπάρχουν...