Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική στη Βουλή για την ακρίβεια – Αντιπαράθεση κορυφής με φόντο την κοινωνία και την ευρωκάλπη

Σε εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια στην Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. «Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε οτι «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να παίρνετε απάντηση». «Σας ενδιαφέρουν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα» απάντησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το Μαξίμου να δηλώσει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των ανατιμήσεων.

Πρωθυπουργός και αρχηγοί της αντιπολίτευσης, με πρόταγμα σε αυτό το άτυπο debate την ακρίβεια, αντάλλαξαν πυρά, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ηχώ της εκατέρωθεν αποδόμησης, δύο εβδομάδες από το ορόσημο της 9ης Ιουνίου.

Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί για αυτήν την κυβέρνηση απόλυτη πολιτική προτεραιότητα” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Εφαρμόζουμε μία πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των πλέον ευάλωτων… Έχουμε προτάξει τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις…Αυξήσεις που είναι μόνιμες και θα εξακολουθούν να υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού“.

Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε. Θα υπερασπιστούμε την κοινωνία όσο κι αν προσπαθείτε να κρυφτείτε” σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος παραπέμποντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Σε αυτούς που φεύγουν με πονοκέφαλο από το σούπερ μάρκετ καθημερινά, κύριε Μητσοτάκη, η απάντησή των στελεχών σας στα τηλεπαράθυρά είναι το 41%. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία σε αυτή την αλαζονική απάντηση οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Για να σας πει ο λαός τι κάνατε, τι δεν κάνατε, για να έχει φτάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο σημείο στις 15 του μηνός να μην μπορεί να περάσει την πόρτα του σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η πραγματική περιφρόνηση, αυτή είναι η πραγματική αλαζονεία. Σε μια χώρα, όπου ο λαός έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ των 27…” είπε από πλευράς του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ανταλλαγή πυρών για τον ΦΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα περί μειωμένου ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ με καρέκλα», ανέφερε δείχνοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος από πλευράς του απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ο μηδενικός ΦΠΑ στην Ισπανία πήγε τον πληθωρισμό των τροφίμων από το 16,5% στο 4,4%». «Επιλέγετε να είμαστε δεύτεροι στην έμμεση φορολόγηση πίσω από τη Σουηδία», τόνισε. «Δεν σας ενδιαφέρει η Ευρώπη, σας ενδιαφέρει μόνο να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα».

«Για να τελειώσει η προπαγάνδα σας, καταθέτω στα πρακτικά μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πιστοποιεί ότι στην Ισπανία η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στον τελικό καταναλωτή – αυτό, δηλαδή, που δεν μπορείτε να εγγυηθείτε εσείς. Παραδεχτείτε: «Είμαστε ανίκανοι να περάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων για να βοηθήσουμε τον καταναλωτή» και αφήστε τα παραμύθια περί αποτυχίας του μέτρου στην Ισπανία» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης και πρότεινε εφάπαξ, στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα.

Η επιστολή στην Κομισιόν

«Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας που έχει πραγματική βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Το θέμα πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα και το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν χαρακτηρίζει την πρόταση μας σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης. Η έκθεση Λέττα κάνει αναφορά στην ανάγκη να δουλεύει η αγορά προς όφελος και των καταναλωτών. Άλλη μια εισήγησή μας τίθεται στο επίκεντρο» είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «υπήρξε κάποιο κόμμα που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που εμείς εισηγούμαστε σήμερα; Πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί;»

Ο Σ. Φάμελλος αποκάλεσε πάντως «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Βολές εναντίον της κυβέρνησης από τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για “εισαγόμενη” άνοδο των τιμών».

Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Ελληνες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας.

«Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

Το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης

Αναλύοντας τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στο διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

«Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι σταθερότητα στον τόπο και να παραμείνεις σε τροχαία ανάπτυξης μακριά από πειραματισμούς μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που μπορούν να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν μνήμη και γνώση, συγκρίνουν, ζυγίζουν και αποφασίζουν και μετά ψηφίζουν και αν σήμερα σας απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι…» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά το πέσιμο της αυλαίας στην Ολομέλεια της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν τις περιοδείες τους σε Αττική και περιφέρεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ήττα της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος...