Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φάρμακο κατά της ελονοσίας δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας ενδοκρινικής διαταραχής που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Το PCOS εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες παράγουν υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης. Η ορμονική ανισορροπία διαταράσσει την ωορρηξία, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και ενδεχομένως και τη γονιμότητα. Υπάρχουν και άλλες ευρείας κλίμακας επιπτώσεις στην υγεία, με πολλές γυναίκες να αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολική τριχοφυΐα και ακμή.

Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης και βοηθά στη διαχείριση της ακανόνιστης περιόδου και των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Τα φάρμακα γονιμότητας ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της ωορρηξίας σε γυναίκες με PCOS που δεν μπορούν να συλλάβουν. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες δεν είναι πλήρως αποτελεσματικές και δεν είναι κατάλληλες για όλες τις γυναίκες.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η αρτεμισινίνη μπλοκάρει ένα ένζυμο που ονομάζεται CYP11A1 το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τεστοστερόνης στις ωοθήκες. Πειράματα σε ποντίκια και αρουραίους έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε την τεστοστερόνη και αποκατέστησε τη γονιμότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μικρή κλινική δοκιμή κατά την οποία 19 γυναίκες με PCOS έλαβαν το φάρμακο αρτεμισινίνη για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της κλινικής δοκιμής διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα ορμονών, ενώ τα υπερηχογραφήματα έδειξαν μείωση της δραστηριότητας των ωοθυλακίων. Επιπλέον, αποκαταστάθηκε ο εμμηνορροϊκός κύκλος σε 12 από τις 19 συμμετέχουσες (63%) ενώ δεν αναφέρθηκαν αρνητικές παρενέργειες.

Θα χρειαστεί να διεξαχθούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές προκειμένου να αξιολογηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση του φαρμάκου. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν το φάρμακο αποκαθιστά τη γονιμότητα. Αυτό θα αποτελούσε ένα επιπλέον πλεονέκτημα, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως η χρήση ενός ορμονοκατασταλτικού φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress, Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα τραγούδι της Αμερικανίδας ράπερ Μίσι Έλιοτ ταξίδεψε στο Διάστημα και συγκεκριμένα στον πλανήτη Αφροδίτη στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. Το...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάσταση, κυρίως στα αεροδρόμια, επανέρχεται σήμερα στους κανονικούς ρυθμούς έπειτα από μια τεράστια βλάβη στα συστήματα πληροφορικής που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής θα επιστρέψουν στο Ράλλυ Ακρόπολις εκπροσωπώντας την “Traction Rally Team”, αυτή τη φορά με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το καλοκαίρι του 2024 στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από παρατεταμένους καύσωνες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Οι...