Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Έχουμε τα αυστηρότερα κριτήρια στην ΕΕ – Πώς θα προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τα κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι πολύ αυστηρά, είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ, καλώ τους πάντες να τα δουν, επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Εξηγώντας τι θα ισχύσει για τις εγγραφές και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για μια «ειδική ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα προκύπτει ως εξής: έχουμε 4 επιστημονικά πεδία. Στο κάθε ένα βγαίνει ένας μέσος όρος επιδόσεων και από αυτόν παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με το 0,8 και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός. Χονδρικά αυτός αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν κάτω από το οποίο δεν μπορείς να μπεις στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Άρα κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο, δεν θα μπορεί να πάει στα μη κρατικά πανεπιστήμια».

Όπως είπε, η λογική του Υπουργείου Παιδείας είναι «όπως κάποιος μέσω της ΕΒΕ δεν μπορεί να μπει στα δημόσια πανεπιστήμια, το ίδιο να μην μπορεί να κάνει και στα μη κρατικά. Αυτός είναι ο κόφτης». «Η λογική αυτή έχει οριοθετηθεί, επειδή υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σχετικά με τη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας στην κριτική αν αυτός που θα μπει στο μη κρατικό πανεπιστήμιο με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτόν που θα μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα είναι το ίδιο καταρτισμένος επαγγελματικά, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστμίων. Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση μέσω ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια και η Ελλάδα έχει συρθεί με νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων χωρίς ισχυρούς κανόνες».

«Υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια»

«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός ανέφρε ότ το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται σθεναρά, αυξάνεται η ευελιξία με σειρά διατάξεων και οι μισθοί στους καθηγητές έχουν ήδη αυξηθεί 12 με 15% μεσοσταθμικά και ο νόμος αφορά τα πλαφόν από τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας.

Αναφορικά με το ύψος των διδάκτρων απέρριψε αιτιάσεις ότι μπορεί να είναι τριψήφια ή πολύ ακριβά με το επιχείρημα ότι «τα κριτήρια θα είναι κομμάτι του προς έγκριση φακέλου από την ανεξάρτητη αρχή. Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής, και πολλά σημεία της κριτικής την παραβιάζουν. Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ακόμα, ότι «θέλουμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16» ενώ για τις πανελλαδικές εξετάσεις είπε ότι «δεν είναι ώρα για να ανοίξουμε συζητήσεις για το θέμα της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Έχω ζητήσει να ανοίξει η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο αλλά μιλάμε με το δεδομένο της αντικειμενικής διόρθωσης των πανελλαδικών εξετάσεων».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...