Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Στο ΣΥΡΙΖΑ ζούμε αυτές τις μέρες τους μετασεισμούς της εκλογικής ήττας του Μαΐου και του Ιουνίου

Στις ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Update (Θ. Σιαφάκας) ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες είναι οι μετασεισμοί της εκλογικής ήττας του Μαΐου και του Ιουνίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα την σαφή υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυνση την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία. Ακολούθησε ένα διάστημα εσωκομματικών εκλογών που είχαν ως αποτέλεσμα την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία και στη συνέχεια έχουμε την πορεία προς το συνέδριο με μία Κεντρική Επιτροπή που προαλείφεται για να γίνει γύρω στις 10 με 11/11. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη συγκυρία η εσωκομματική αντιπαράθεση οξύνεται, γιατί ακριβώς μιλάμε για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Εγώ άκουσα το πρωί τον σύντροφο το Νίκο Φίλη. Διάβασα και το άρθρο του κου Μπαλτά. Είναι προφανές. Δεν θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη για τον λόγο ότι αυτό που εκφωνεί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συμφωνεί με τις απόψεις των μελών και των συντρόφων που εκφράστηκαν σε αυτό.

Εγώ θα πάω ένα βήμα πριν και θα θυμίσω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε από μία διαδικασία κατά την οποία προσήλθαν 150.000 άνθρωποι. Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε μια σαφή πλειοψηφία 56%. Και ταυτοχρόνως όμως, το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και μια ισχυρή μειοψηφία στην Έφη Αχτσιόγλου, που κατά την άποψή μου αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ο νικητής που τα παίρνει όλα. Οφείλει να συνδιαλέγεται και να επικοινωνεί με τη μειοψηφία. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου, το μήνυμα.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι: «Εμείς είμαστε στην αριστερά γιατί είμαστε σε αυτό το χώρο εμπνεόμενοι από αρχές, ιδέες, αξίες και το όραμα ενός καλύτερου κόσμου. Κάθε φορά που υπάρχουν διαφωνίες, αν ανοίγαμε την πόρτα και φεύγαμε, η υπόθεση της Αριστεράς θα ήταν πολύ πίσω. Άρα θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών και να συνεισφέρουμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του, στη σύνθεση και στο ξεκίνημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα, κατά την άποψή μου, της μαζικής συμμετοχής των πολιτών, οι οποίοι πήγαν σε δύο διαδοχικές Κυριακές 150.000 άνθρωποι και ψήφισαν και έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το φιλί της ζωής, έναν ΣΥΡΙΖΑ ηττημένο δύο φορές, έναν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον χαρισματικό του ηγέτη και μας δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία. Εγώ θεωρώ ότι αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε. Άρα η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί και θεωρώ ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι, ο καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του. Απόψεις που ακούγονται, ότι αυτός δεν είναι ο αρχηγός που προσήκει στο ΣΥΡΙΖΑ και να τον αλλάξουμε, κατ’ αρχάς είναι αντικαταστατικές. Δεν μπορεί να αλλάξει ο αρχηγός παρά μόνο με διαδικασία η οποία προηγήθηκε».

Επίσης σχολίασε πως: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη μέσα από μία διαδικασία συμμετοχής των πολιτών, όπως την προδιαγράψαμε και όπως την προβλέπει το καταστατικό. Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ηγεσίας. Πρέπει δηλαδή να ξαναπάμε σε μια ανάλογη διαδικασία, εκτός εάν πάμε σε ένα καταστατικό συνέδριο, αλλάξει το καταστατικό, επανέλθουμε στην προηγούμενη, στην προτέρα κατάσταση».

Απαντώντας στο σενάριο για παραίτηση του προέδρου, είπε: «Αυτό είναι μια πολιτική επιλογή για την οποία δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, γιατί είναι στη σφαίρα του μεταφυσικού. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πολύ πρόσφατα. Έχει μια σοβαρή, σαφή πλειοψηφία και θα αναλάβει φαντάζομαι την ευθύνη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα. Ούτε και συμφωνώ, για να μην αφήσω ημιτελή την προηγούμενη απάντησή μου, με την άποψη ότι όποιος δεν βολεύεται σηκώνεται και φεύγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι. Τον έχουμε φτιάξει όλοι μαζί. Με μάχες, με οπισθοχωρήσεις, με νίκες, με ήττες. Και θα κριθούμε όλοι μαζί, τώρα, αν μπορέσουμε να συνθέσουμε στο φως, υπό το πρίσμα μιας μεγάλης ήττας και κυρίως υπό το πρίσμα της μεταβατικής περιόδου με την ηγεσία Κασσελάκη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τη δήλωση του Δημήτρη Βίτσα ότι ουσιαστικά γεννιέται, να το πω έτσι, ένα νέο κόμμα με πιθανό τίτλο Ανανεωτική Οικολογική Αριστερά και ανέφερε πως: «Δεν το ξέρω, ούτε είμαι γνώστης της δήλωσης του συντρόφου Δημήτρη Βίτσα. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε την ετυμηγορία των πολιτών, την πρόσφατη με την οποία εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης και το καθήκον μας, η κομματικότητά μας, η συντροφικότητά μας έγκειται στο να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό τόπο και συγκλίσεις για την επόμενη μέρα. Δεν θεωρώ ότι κάθε φορά που δεν μας αρέσει ένα αποτέλεσμα, παίρνουμε το καπελάκι μας και φεύγουμε. Καθόμαστε και δίνουμε μάχες για να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που μας ανέθεσε η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα επαγγελματιών της πολιτικής ή δεν πρέπει να είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αγωνία των 150.000 που ήρθαν και των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του για να μπορέσει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον κύριο Μητσοτάκη».

Σε ερώτηση για το αν ο Αλέξης Τσίπρας, θα έπρεπε να παρέμβει στις εξελίξεις με έναν ενωτικό λόγο, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε αυτόν τον ρόλο επί σειρά ετών. Σας θυμίζω ότι τον ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσαν διαφορετικές συνιστώσες της αριστεράς και μάλιστα έντονες, με έντονες αποκλίσεις. Δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαμε εμείς που είμαστε της ανανεωτικής αριστεράς, ευρωπαϊστές με τροτσκιστικές ομάδες, με ομάδες της εναλλακτικής αριστεράς και όλοι μαζί συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τίποτε δεν αποκλείει να επαναλάβει ο Τσίπρας αυτό το εγχείρημα. Αυτό αφορά τον ίδιο και θα πάρει αυτός τις πρωτοβουλίες.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι ο Στέφανος Κασελάκης εκλεγμένος ηγέτης υπό επιτροπεία. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και με βάση αυτό να προσπαθήσουμε να βρούμε συγκλίσεις και συναινέσεις για να οικοδομήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...