Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Επιχείρηση «γείωση» και μεταρρυθμίσεις

Πριν από 15 χρόνια όλος ο «προοδευτικός» χώρος, του τότε εν αναμονή πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συμπεριλαμβανομένου, κατέβαιναν σε ογκώδεις διαδηλώσεις στο λιμάνι του Πειραιά, προσπαθώντας να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση-«ξεπούλημά» του. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, το λιμάνι του Πειραιά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη και το 4ο πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, έχοντας εξασφαλίσει και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Προχθές υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών ενός από μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, στον μεγάλο ιταλικό όμιλο Grimaldi, έναντι υψηλού ανταλλάγματος. Οι μεγάλες διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες αυτή τη φορά έλειπαν. Πρόκειται για δυο σκηνές από το χθες και το σήμερα, οι οποίες δείχνουν με συμβολικό τρόπο και το αύριο, όπως το σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα επόμενα 4 χρόνια.

Δυο είναι οι έννοιες-κλειδιά που προσδιορίζουν τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, τώρα που έκλεισε ο τετράμηνος κύκλος των 4 εκλογικών αναμετρήσεων (δυο εθνικές κάλπες και δυο γύροι αυτοδιοικητικών εκλογών): Οι έννοιες «γείωση» και «μεταρρυθμιστικό γκάζι». Ανεξαρτήτως της τριπλής πανηγυρικής επιβεβαίωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο Μ. Μαξίμου έχουν ληφθεί και τα «μηνύματα». Ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών σε συνδυασμό με όσα μεσολάβησαν στο κακό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης του rotation οδηγούν σε διορθώσεις και αλλαγή του μίγματος πολιτικής. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι αιφνιδιαστικές και επικίνδυνες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Οι οποίες πέραν των γεωπολιτικών επιπτώσεων, είναι πιθανόν πλέον να δημιουργήσουν και διεθνείς οικονομικές συνέπειες, σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό-ενεργειακό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τη «γείωση» για την οποία μίλησε ευθέως ο Κ. Μητσοτάκης μετά το κακό αποτέλεσμα του β’ γύρου, σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται προς επανεξέταση το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής σε δυο ευαίσθητους τομείς, όπου είναι ευδιάκριτη η ανησυχία ή και η δυσαρέσκεια σημαντικού μέρους της κεντροδεξιάς βάσης της Ν.Δ. και όχι μόνο: Στην ασφάλεια και στο μεταναστευτικό.

Η αύξηση της εγκληματικότητας (ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες), σε συνδυασμό με το καθημερινό κυκλοφοριακό μαρτύριο των κατοίκων του λεκανοπεδίου προκαλούν προβληματισμό. Λίγο πιο έντονη φαίνεται πως είναι η δυσαρέσκεια από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η συμφόρηση των ΚΥΤ υποδοχής στα νησιά του Β. Αιγαίου και η επανεμφάνιση μεταναστών σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας (πλ. Βικτώριας). Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή ενισχύουν και τον φόβο για την εξάπλωση του τζιχαντισμού και στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παραμένει η πιο κοντινή «πύλη εισόδου».

Την ίδια στιγμή, δεν υποχωρεί η μεγάλη και εν μέρει αδικαιολόγητη ακρίβεια, με αποτέλεσμα, εκτός από τις έντονες προσπάθειες του Κ. Σκρέκα να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία με εντατικότερους ελέγχους και μεγάλα πρόστιμα, να αναγκαστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να στείλει το μήνυμα και προς μεγάλες εταιρίες-κολοσσούς ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία». Οτι οι πολυεθνικές είναι «βαθιά νυχτωμένες» αν νομίζουν πως μπορούν να πουλούν στη χώρα τα ίδια προϊόντα σε πολύ πιο ακριβές τιμές, χωρίς να δικαιολογούν την αύξηση του κόστους. Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι εκτός από την ένταση του κυνηγιού της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενίσχυσης των νοικοκυριών, κυρίως μέσω του market pass.

Στο πλαίσιο της «γείωσης» δεν αναμένεται ανασχηματισμός, όπως είπε και ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αυτό όμως δεν αποκλείει μία-δυο διορθωτικές κινήσεις και σε επίπεδο προσώπων. Ενώ το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων και της τεκνοθεσίας, που παραμένει μια προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, δεν αναμένεται να επιταχυνθεί (κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για την ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του έτους), αλλά θα υλοποιηθεί εντός της τετραετίας.

Μπαράζ νομοσχεδίων

Παράλληλα, το «γκάζι στις μεταρρυθμίσεις» παραπέμπει σε βαθιές τομές, οι οποίες αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι παρεμβάσεις του Κ. Χατζηδάκη στους servicers (εισπρακτικές εταιρίες-funds) προς όφελος των δανειοληπτών, του Α. Γεωργιάδη ώστε οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουλεύουν να μη χάνουν τη σύνταξη και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με προσλήψεις στην Υγεία και κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην Ελλάδα είναι μερικές απ’ αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται στο αμέσως προσεχές διάστημα τα νομοσχέδια: Της Ν. Κεραμέως για την αξιολόγηση και τα κριτήρια για ανάληψη θέσεων ευθύνης στον δημόσιο τομέα, του Θ. Σκυλακάκη για τη διαχείριση των δασών, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές και περισσότερο παραγωγικά, του Γ. Φλωρίδη για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης της ατιμωρησίας.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 «είναι μακριά», όπως λένε στο Μ. Μαξίμου και οι 4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν κουράσει τους πολίτες. Οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ μειώνουν την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν μειώνεται η πίεση από την πραγματικότητα και τα υπαρκτά προβλήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας ενδοκρινικής διαταραχής που...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η εμπλοκή της BYD στον κόσμο του αθλητισμού είναι καλά εδραιωμένη. Η εταιρεία ήταν ο Επίσημος Συνεργάτης Αυτοκινήτων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Γυναικών της...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό υλικό που θα μπορούσε να δώσει στα τσιπ μνήμης σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με την ομάδα, αυτός ο...