Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Κατάρ: Εμπλοκή της Εύας Καϊλή στην υπόθεση διαφθοράς του ΕΚ — Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή το Κατάρ ερευνούν οι αρχές. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ. Όλοι οι συλληφθέντες είναι ιταλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωσοσιαλιστής Π. – Α. Παντσέρι.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, πρόσωπα ενδιαφέροντος στην έρευνα θεωρούνται και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.

Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Σημειώνεται ότι, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτήςσυνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

ΜΜΕ για την εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή

«Το σκάνδαλο, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να διευρυνθεί: το βράδυ, διέρρευσε η είδηση από το Βέλγιο ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Στρασβούργου, είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται υπό έρευνα. Ο Panzeri φέρεται να είναι συνεργάτης του επιτελείου του Καϊλή, το σπίτι της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη» αναφέρει σχετικά η Corriere della Sera.

«Θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Έγινε έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας Σοσιαλδημοκράτισσας Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο σύντροφός της εντωπίστηκε το πρωί. Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά» δημοσιεύει σχετικά η Le Soir.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση για 20 fake news σχετικά με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ΠΔ 85/2022 εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο fake news,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η UNICEF επισημαίνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, στο Αφγανιστάν, περισσότερα από 1 εκατομμύριο κορίτσια έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο γυμνάσιο. Το...

ΔΙΕΘΝΗ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ιταλική πολιτική σκηνή το τελευταίο 24ωρο. Χθες 31/01 στην Ιταλική Κάτω Βουλή συζητήθηκε το γεγονός της μεταφοράς του φυλακισμένου...

ΔΙΕΘΝΗ

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg Η εταιρεία, που επιτρέπει σε χρήστες του διαδικτύου να μοιράζονται φωτογραφίες και να δημιουργούν συλλογές εικόνων («pinboards»),...