Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις ταχύτατες διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις

Τη συμπαράσταση του σε όλους όσους επλήγησαν από τη φωτιά, στην Ανατολική Αττική, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου άρχισε η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αστυνομική εκπαίδευση.

«Η συμπαράσταση αυτή δεν είναι μόνο ψυχική, δεν είναι μόνο λεκτική αλλά έχει τη μορφή έργου και παρεμβάσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης. Τις περιοχές επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις ταχύτατες διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η επιλεκτική μνήμη, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος, για να κάνει κανείς πολιτική». Στο κλίμα αυτό, είπε ότι μια τέτοια πρακτική είναι «προκλητικά ανεύθυνη, δημαγωγική και πολιτικά αυτοκαταστροφική, για την αξιωματική αντιπολίτευση». «Θέλετε να μπούμε σε διαδικασία συγκρίσεων, το τι συνέβηκε στις ημέρες του ενός και τι συμβαίνει στις ημέρες της σημερινής κυβέρνησης; Οι Έλληνες θυμούνται και έχουν κρίση. Δεν θα μπω όμως τώρα σε μια τέτοια σύγκριση, γιατί, επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θυμάται πάρα πολύ καλά», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για τη συγκεκριμένη φωτιά, ο υπουργός είπε ότι «ο συντονισμός, από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, ήταν σημαντικός, ήταν ικανοποιητικός, υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και άμεση αντίδραση και συντονισμένη δράση των αρμόδιων υπηρεσιών, που είναι η πυροσβεστική υπηρεσία, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ και η κινητοποίηση της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των δήμων αλλά και των πολλών εθελοντών, οι οποίοι μάχονται πάντοτε, τόσο στην πρόληψη, απέναντι στις φωτιές, όσο και στην αντιμετώπισή τους».

«Θεωρώ καθοριστικής σημασίας ότι δόθηκε μάχη για να μη χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, εξαιτίας της φωτιάς», είπε επίσης και τόνισε ότι οι διαδικασίες εκκένωσης έγιναν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, «λειτούργησε αποτελεσματικά το 112 και οι εκατοντάδες αστυνομικοί, γυναίκες και άνδρες της ΕΛΑΣ, παρήγαγαν σπουδαίο έργο συνδρομής σε αυτή την εκκένωση, έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΛΑΣ, το πρόσωπο της αποτελεσματικότητας, πόρτα με πόρτα, στις περιοχές που έπρεπε να γίνει η εκκένωση, βοηθώντας ανθρώπους, βοηθώντας ηλικιωμένους ανθρώπους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ασθενείς, παιδιά, συμβάλλοντας και στην εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων στο Νταού Πεντέλης και σε κάθε περίπτωση, έδειξαν ότι αξίζουν τη στήριξη, την αγάπη και τα συγχαρητήρια της κοινωνίας».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σχολίασε όμως ότι κάποιες δυνάμεις παραλείπουν να αναφέρονται σε αυτό το σημαντικό έργο της ΕΛΑΣ, αν και τους οφείλεται ένα «μπράβο» στους αστυνομικούς για τη σπουδαία και καθοριστική συμβολή τους, ένα «μπράβο» στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, για τη σκληρή και αποτελεσματική δουλειά που έκαναν, είτε από αέρος είτε στη γη, τα πεζοπόρα τμήματα και ένα «μπράβο» στους εθελοντές, στα στελέχη της αυτοδιοίκησης, σε όλους όσους «πέτυχαν να φύγουμε από αυτή τη δοκιμασία, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΚΟ της ΝΔ στους πληγέντες από τις τελευταίες πυρκαγιές και την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να μην έχουμε θανάτους. Αναφερόμενος δε στον ρόλο της Αστυνομίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι για μια φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι «είναι μια διαφορετική αστυνομία» και «δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο», και «για τον λόγο αυτό, πρέπει όλοι να την αγκαλιάσουν». «Έχουμε ξεφύγει από το σύνθημα «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι». Οι αστυνομικοί είναι παιδιά δικά μας, είναι τα παιδιά μας, οι άνθρωποι που νοιάζονται για την ασφάλεια της χώρας και τη δική μας ασφάλεια», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι «ζήσαμε ξανά τον πύρινο εφιάλτη, η καταστροφή στην Αττική είναι ξανά τεράστια, οι συνέπειες είναι τραγικές για όλο το Λεκανοπέδιο με 20.000 και πλέον στρέμματα, να έχουν γίνει ξανά στάχτη, περιουσίες, επιχειρήσεις καταστράφηκαν και άνθρωποι βρέθηκαν και βρίσκονται σε απόγνωση». Η σκέψη όλων είναι στους πυρόπληκτους, στην Αττική και στις άλλες περιοχές, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στους πυροσβέστες, είναι στους εθελοντές και σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο πεδίο και επιχειρούν με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία, με φιλότιμο, με επαγγελματισμό.

«Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο έργο τους. Η δική τους όμως προσπάθεια δεν μπορεί να κρύψει τις παραλείψεις και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Ακούγαμε από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, για σχέδια, για ετοιμότητα, για επιχειρησιακά σχέδια. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πού βρίσκεται η προετοιμασία, η πρόληψη, ο συντονισμός, η άμεση ανταπόκριση για να περιοριστεί η έκταση της φωτιάς, πού βρίσκεται η αποτελεσματικότητα. Ο πρωθυπουργός είπε, χθες, ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι είναι ευχαριστημένος από τη διαχείριση. Αυτό θα πρέπει να το πει στους εκατοντάδες πυρόπληκτους συμπολίτες μας, σε αυτούς κινδύνευσε η ζωή τους, σε αυτούς που έχουν εγκαύματα και προβλήματα αναπνευστικά, σε αυτούς που χάσανε σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες», είπε ο κ. Καλαματιανός για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα, από την περσινή καταστροφή, που κατέκαψε 1.330.000 στρέμματα στην Αττική, στην Ηλεία, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, δεν διδάχθηκε ούτε από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν ακόμα να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

«Ακολουθείτε την περσινή συνταγή των εκκενώσεων. Καμία έμφαση στην πρόληψη, στον καθαρισμό των περιαστικών δασών και οικοπέδων, τις αντιπυρικές ζώνες, στην δασική και αγροτική οδοποιία, στη γενναία ενίσχυση των δήμων και των δασαρχείων, για την αντιπυρική προστασία και ρωτάμε, γιατί δεν έχουν καλυφθεί οι 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, γιατί δεν έγινε η ενίσχυσή του σε τεχνολογικό εξοπλισμό και οχήματα», είπε ο κ. Καλαματιανός.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της ανατολικής Αττικής, της Παλλήνης, του Πικερμίου, του Γέρακα, της Πεντέλης και των Μεγάρων, όλων των περιοχών που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και εξέφρασε την συμπαράσταση του ΚΚΕ και στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές που επιχειρούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, «με λίγα μέσα στα χέρια τους και χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές».

«Θα θέλαμε επίσης να χαιρετίσουμε, και από αυτό το βήμα, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος μας που από την πρώτη στιγμή συμβάλλουν και συνεχίζουν, στο έργο της πυρόσβεσης, προσφέροντας την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους σε όσους την έχουν ανάγκη», είπε ο κ. Παπαναστάσης και κατήγγειλε: «αυτό που συνέβη είναι ένα διαρκές έγκλημα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν. Ζούμε τις συνέπειες από την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών, που έπρεπε να έχει ως επίκεντρο, την πρόληψη». Απαιτούμε από την κυβέρνηση, είπε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ, «να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα καθώς η αντιπυρική περίοδος, είναι ακόμα μπροστά μας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουν κάνει πολύ μεγάλα στρατηγικά λάθη», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, όπως είναι «η αγορά ελαφρών αεροσκαφών που είναι σχεδιασμένα για ψεκασμό, παίρνουν μόλις τρεις τόνους νερό, και δεν μπορούν να επιχειρήσουν με υψηλούς ανέμους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές υποχρεώσεις μετά την Κυριακή του Θωμά...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...