Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόθεν έσχες 2022: Οι πλούσιοι, οι σκαφάτοι και οι υπεραδανεισμένοι πολιτικοί

Πόθεν έσχες 2022: Χωρίς εκπλήξεις… και μεγάλες αλλαγές τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και των αιρετών της χώρας που αφορούσαν την οικονομική χρήση του 2020 και δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε γονική παροχή ένα ακίνητο 328 τ.μ. στην Κρήτη και εξοφλήθηκε μια δανειακή σύμβαση που είχε από το 2009 στην Τράπεζα Πειραιώς αρχικού ποσού 150.000 ευρώ. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι πούλησε τις μετοχές που κατείχε στη «Zeus + ΔΙΟΝΕ Α.Ε.», ενώ απέκτησε συμμετοχή κατά 83,33% στην εταιρία Παροχής Υπηρεσιών με την επωνυμία «MGPG Intvestiment Consulting IKE».

Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε σταθερή τροχιά, με το προηγούμενο επίπεδο, κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διατηρώντας τις καλές του καταθέσεις ύψους 135.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, το 2020, επένδυσε σε ένα διαμέρισμα 154 τ.μ. τετάρτου ορόφου που απέκτησε στου Παπάγου έναντι 340.000 ευρώ και για τα οποία δεν χρειάσθηκε να πάρει στεγαστικό δάνειο, καθώς, όπως δήλωσε, το πλήρωσε από εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Το πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πιστός στο καταστατικό του κόμματος -όπως και όλοι οι βουλευτές του κόμματος- κατέθεσε όλη τη βουλευτική του αποζημίωση στον Περισσό.

Το πόθεν έσχες του του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μπορεί να μην έχει ο ίδιος ακίνητη περιουσία, έχει όμως υψηλές οικογενειακές καταθέσεις, μάλιστα δήλωσε ως ετήσια έσοδα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ποσό ύψους 124.367 ευρώ, πολύ δηλαδή υψηλότερο της βουλευτικής του αποζημίωσης των 80.000 ευρώ που είχε.

Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Βελόπουλου

Το πόθεν έσχες του γραμματέως του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, θυμίζει το «μισό-μισό» του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς σχεδόν ό,τι αποκτούν το έχουν 50 – 50 με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. Από φουσκωτό και αυτοκίνητο, μέχρι μη κερδοσκοπική εταιρία. Η σύζυγος Βαρουφάκη πάντως, το 2020 δοκιμάστηκε από τα εισοδήματα της εργασίας της αφού περιορίσθηκαν στις 2.100 ευρώ, ευτυχώς όμως εν μέρει στηρίχθηκε με 1.880 ευρώ λαμβάνοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το πόθεν έσχες του Γιάνη Βαρουφάκη

Συνολικά, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης τα 1.068 πόθεν έσχες των υπόχρεων νυν και τέως υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών αλλά και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, όπως τα κατέθεσαν στις 28 Φεβρουαρίου 2022 και έχουν τεθεί στον έλεγχο της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, έχουν τον τρόπο τους… Σε επίπεδο εισοδήματος «κραταιός» αναδεικνύεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με το ετήσιο εισόδημά του να φτάνει συνολικά στα 239.358 ευρώ.

Ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ποσό των 195.851 ευρώ και έπεται με 178.586 ευρώ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εισόδημα 77.603 ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 69.279 ευρώ. Η κατάσταση όμως ανατρέπεται… όταν προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων και καταμετράται η συνολική δηλωθείσα περιουσία σε οικογενειακό επίπεδο των υπόχρεων. Ο πρωθυπουργός είναι ο πολιτικός αρχηγός με ισχυρή ακίνητη περιουσία σε Αθήνα, Κρήτη και Κυκλάδες, εκ των οποίων τρία διαθέτουν και πισίνα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον σε εκκρεμότητα δύο δάνεια και μια πιστωτική κάρτα με συνολικό οφειλόμενο υπόλοιπο περίπου τις 400.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δήλωσε δύο δάνεια με οφειλόμενο ποσό 890.035 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του δεν έχουν δάνεια. Η Μπέτυ Μπαζιάνα κατέχει από το 2013 μια θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αθροιστικά καταθέσεις ύψους 135.793 ευρώ σε λογαριασμούς μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Ο κ. Τσίπρας διατηρεί ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και μια μηχανή και η κ. Μπαζιάνα ένα οικόπεδο στην Αρτέμιδα και ένα αυτοκίνητο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, μπορεί να μην έχει τραπεζική θυρίδα και οφειλές σε τράπεζες, εμφανίζει όμως 19 εγγραφές σε ακίνητα, καταθέσεις σε τράπεζα του Βελγίου ύψους 488.780 ευρώ από τις αποζημιώσεις του ως ευρωβουλευτής κυρίως και 34.930 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Διαθέτει και ένα μικρό διαμέρισμα στο Βέλγιο, ένα αυτοκίνητο αλλά και μετοχές σε ανώνυμη βιοτεχνική επιχείρηση.

Το πόθεν έσχες του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο κ. Κουτσούμπας και η σύζυγός του διαθέτουν συνολικές καταθέσεις σε τράπεζες ύψους 7.957 ευρώ και 4 ακίνητα σε Θήβα και Λιβαδειά, εκ των οποίων τα δύο διαμερίσματα είναι ημιτελή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η σύζυγός του, Δανάη, κατέγραψαν συνολικά 11 εγγραφές εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητη περιουσία.

Πόθεν έσχες: Βαριά πορτοφόλια, οι «σκαφάτοι» και η πισίνα

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των 300 ανέδειξε για ακόμα μια φορά πως άλλο είναι τα ιδεολογικά χαρακώματα και εντελώς άλλο η προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, είχε καταθέσεις περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στους φουσκωτούς εκτός από τον Παύλο Πολάκη που έχει ένα 9 μέτρων ταχύπλοο, συγκαταλέγονται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, με ένα ταχύπλοο 11,78 μέτρων, η Σοφία Σακοράφα με το σύζυγό της που δηλώνουν μια βάρκα 5 μέτρων, επίσης 5 μέτρων λέμβο έχει και η Λιάνα Κανέλλη και λέμβο 6 μέτρων ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από το 2017 κατέχει ταχύπλοο 8,5 μέτρων και ταχύπλοο 10 μέτρων έχει ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός. Ο Κλέων Γρηγοριάδης μπορεί να μην έχει σκάφος, όμως μπορεί να απολαμβάνει βουτιές ξεγνοιασιάς, ονειρευόμενος την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., στην πισίνα των 100 τ.μ. της μίας μονοκατοικίας εκ των ακινήτων στα οποία έχει συμμετοχή στη Μύκονο.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ξάφνιασε με την «καθαρότητα» του πόθεν έσχες του, που φρόντισε να μην αναγράψει μόνο ότι κατέχει μια θυρίδα, όπως όλοι οι υπόχρεοι χωρίς καμία άλλη πληροφορία, αλλά έδωσε λεπτομέρειες αναγράφοντας πως μέσα σε αυτή είναι 15 χρυσές λίρες και κοσμήματα της μητέρας της συζύγου του. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εξακολουθούσε να έχει σημαντική ακίνητη περιουσία, εκ της οποίας 6 διαμερίσματα τα νοικιάζει σε ΜΚΟ για πρόσφυγες. Μια θέση στους πλούσιους της Βουλής έχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μαζί με τη σύζυγό του δηλώνουν γύρω στις 300.000 ευρώ.

Η οικογένεια Τσακαλώτου κατέχει αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. χρεόγραφα αξίας περίπου 360 χιλιάδων σε ευρώ και 140 περίπου χιλιάδων σε βρετανικές λίρες. Καλό μετοχικό χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 220 χιλιάδων ευρώ κατέχει και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει συνολικό εισόδημα λίγο πάνω από 80.000 ευρώ.

Ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, εάν και εκτός βουλευτικής αποζημίωσης, το 2020 εμφάνισε έσοδα 170.000 ευρώ από ακίνητα, 2.211.000 ευρώ από πώληση ακινήτου, ενώ η σύζυγός του είχε 146.000 ευρώ επιχειρηματική δραστηριότητα και 6.570 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες. Ο Πάνος Καμμένος επένδυσε σε μετοχές της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ αποτίμησης 333.171 ευρώ, ενώ από κοινού με τη σύζυγό του διατηρούν το ταχύπλοο που έχουν αποκτήσει από το 2019.

Πόθεν έσχες 2022: Βουλευτές με υψηλά δανειακά χρέη

Οι 300, πάντως, είναι μια απεικόνιση της ζωής και όπως υπάρχουν οι «έχοντες και κατέχοντες», έτσι υπάρχουν και αυτοί με υψηλά δάνεια. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει δάνεια που ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Στις 730.000 ευρώ οι δανειακές υποχρεώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Στα 654.000 ευρώ ανέρχονται τα δανειακά χρέη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Στα 557.758 του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη.

Στα 629.765 ευρώ είναι και τα δάνεια του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη μαζί με το σύζυγό της έχουν δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500.000 ευρώ. Ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, εμφανίζει να οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο από φόρους και τέλη 194.000 ευρώ, εκ των οποίων έχει πληρώσει τις 60.000 ευρώ. Δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων εμφανίζουν ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, και η σύζυγός του, καθώς εκτός από μια δανειακή σύμβαση στις άλλες τέσσερις το οφειλόμενο ποσό έχει υπερβεί το αρχικό ποσό δανείου.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, δεν εμφανίζει εισόδημα, έχει όμως μεγάλο οικονομικό βάρος από 19 δανειακές υποχρεώσεις που συνολικά ξεπερνούν το 1.678.000 ευρώ. Υψηλές εμφανίζονται και οι αθροιστικές υπολειπόμενες δανειακές οφειλές που έχουν σωρεύσει από τα προηγούμενα έτη ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος μαζί με τη σύζυγό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...