Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί θέλουν τα ελληνικά άρματα μάχης οι Ουκρανοί

Σημαντική είδηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, μέσω της ταυτόχρονης αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, έβγαλαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σολτς, το Βερολίνο συμφώνησε να προχωρήσει με την Αθήνα σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Τι στέλνει και τι περιμένει η Ελλάδα

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν στην αποστολή των Σοβιετικής κατασκευής αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 (η Ελλάδα τα είχε παραλάβει το 1994 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας) και θα λάβουν σαν αντάλλαγμα από το Βερολίνο γερμανικά μαχητικά οχήματα πεζικού Marder, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Rheinmetall.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Τη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Γιατί στέλνει η Ελλάδα αυτό το υλικό στην Ουκρανία

Πώς φτάσαμε, όμως, στη συγκεκριμένη συμφωνία; Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους συστήματα και οχήματα Σοβιετικής κατασκευής, δεχόταν «ενοχλήσεις» για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Και μπορεί τα συγκεκριμένα «όπλα» να μην θεωρούνται τελευταίας τεχολογίας, ωστόσο οι Ουκρανοί – πρώην Σοβιετικοί γαρ – είναι σε θέση να τα εντάξουν άμεσα στο οπλοστάσιό τους και να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν χωρίς χρονοτριβή και εκπαίδευση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Η χώρα μας, βέβαια, έχει ενταγμένα τα συστήματα αυτά (όπως τα αντιαεροπορικά OSA A/K, TOR-M1 και S-300, πλην των τεθωρακισμένων BMP-1) στο δικό της «οπλοστάσιο» και σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται ξανά σε έξαρση, δεν θα μπορούσε να τα στείλει «ελαφρά τη καρδία» στην Ουκρανία. Κάτι που σχολιάστηκε και από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συγκέντρωση των συμμαχικών υπουργών Άμυνας στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας στα τέλη Απριλίου. Οι σύμμαχοι, από την πλευρά τους, έριξαν στο τραπέζι την ανταλλαγή των σοβιετικών συστημάτων που θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία με συστήματα και οχήματα δικής τους τεχνολογίας, σε μια πρόταση που «ξεκλείδωσε» την ελληνική πλευρά και έπεισε την κυβέρνηση να αποφασίσει την αποστολή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...