Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοαμερικανική συμφωνία: Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή–Προετοιμασίες για το τετ-α-τετ με Μπάιντεν

Οι προετοιμασίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ διαλαμβάνουν πυρετώδη χαρακτήρα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η περιοδικότητα των συσκέψεων που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ιδιαιτέρως πυκνή, ώστε να ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια που θα διασφαλίζει την αρτιότητα της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της πολυμελούς αποστολής της οποίας θα ηγείται.

Η ατζέντα
Ευκαιρία για επισκόπηση αλλά και περαιτέρω διευθέτησης διαδικαστικών θεμάτων, καθώς επίσης πτυχών στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δυο ηγετών αλλά και στο επίπεδο των διευρυμένων επαφών, δίνει η πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη. Στο επίκεντρο θα τεθούν τα ελληνοτουρκικά και η κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα, θέματα που θα συνοδεύονται και από την απαραίτητη τεκμηρίωση, που προοιωνίζεται ότι θα προσθέτει κι άλλα αντίβαρα στη σοβούσα διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και νομοθετικού σώματος στις ΗΠΑ, σχετικά με τα τουρκικά F-16.

Δεν διαφεύγει της προσοχής ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, εκτός από το τετ-α-τετ με τον Τζο Μπάιντεν, δεσπόζει και η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, κατά την κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, όπου έχουν νομοθετηθεί οι σημαντικότερες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό καθώς επίσης οι εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια, θα τεθούν από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί δημόσια από το Συνέδριο της ΝΔ, ότι σε αυτό το ταξίδι θα εκπροσωπήσει τον ελληνισμό.

Από ελληνικής πλευράς αλλά προδήλως και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προετοιμασία δεν αφορά μια μονοδιάστατη θεματολογία στις συζητήσεις, ο κύκλος των οποίων θα ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα. Με φόντο και τις ισχυρές παρενέργειες αλλά και τη μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτω από το μικροσκόπιο εκτός από τη στήριξη της αμυνόμενης συμμάχου, θα βρεθεί και το θέμα της ενέργειας. Τα ελληνικά σχέδια τυγχάνουν της αμερικανικής στήριξης κάτι που διεφάνη και από την πρόσφατη δραστηριότητα, της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Στις βαλίτσες για ΗΠΑ
Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση άλλωστε στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει στις αποσκευές του, το αποκαλούμενο «διαμάντι» στο στέμμα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, την MDCA, η οποία με ονομαστική ψηφοφορία κυρώνεται απόψε το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής. Με ώθηση από αυτήν την απτή απόδειξη της προσήλωσης στη διμερή συνεργασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπέμψει κατά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν το μήνυμα του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης με όπλο την ενισχυμένη θέση γεωπολιτικά, οικονομικά και αμυντικά τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική. Αντίστοιχο περιεχόμενο θα έχει και το σήμα που αναμένεται να εκπέμψει με την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μέσα από τη συζήτηση για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση αναφορικά με τις συμμαχίες αλλά και τη θέση της χώρας στον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος, όπως έχει επισημάνει, ανασχεδιάζεται με μεγάλη ταχύτητα. Θα αξιοποιήσει το έδαφος που δημιουργεί η καταψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, για να αναδείξει ότι αυτή η στάση στρέφεται επί της ουσίας κατά του στενού χαρακτήρα, των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, τις οποίες «με ζήλο νεοφώτιστου είχε διατηρήσει». Θα εκθέσει όπως προϊδεάζουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τόσο αυτήν την ασυνέπεια όπως επίσης και εκείνη που αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην γεωπολτική κρίση που έχει προκαλέσει η Ρωσία.

Αναπόδραστα θα κάνει ειδική μνεία για το μήνυμα που μεταφέρει σε κάθε ακροατή, ειδικά εξ’ανατολών, η ρητή αναφορά που γίνεται στο προοίμιο της συμφωνίας για «τη σταθερή απόφαση να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών, κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφθηκε εκ νέου σήμερα το 401 Γενικό Στρατιωτικό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανακοινώνει αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023, σημειώνοντας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τουρκική κλιμάκωση, η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθειες ώστε οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να ανακοινωθούν πριν της 15 Αυγούστου γίνονται σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός...