Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΝΕΑ

Τόμπρας στην Προανακριτική: Ο Καλογρίτσας και οι Χούρι είχαν μετατρέψει το «White House» σε «χαρέμι»

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του Κυριάκου Τόμπρα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του Νίκου Παππά στην διαδικασία διαμοιρασμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για την εικονική σύμβαση που φέρονται να υπέγραψαν Καλογρίτσας και CCC, ώστε ο πρώτος να αντλήσει χρήματα και να μετέχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας μίλησε για «Syriza Frendly» διαδικασίες προκειμένου να περάσουν από την Βουλή χαριστικές τροπολογίες. Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς λέγοντας πως «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε πως Χρήστος Καλογρίτσας και CCC μιλούσαν με «τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το “White House” ήταν χαρέμι».

«Ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης. Καλογρίτσας και κυβέρνηση ήταν ένα. Το White House δεν ρώτησα τι είναι γιατί θεώρησα αυτονόητο οτι είναι το Μαξίμου. Ο κ. Δ. Μαρκόπουλος με ρώτησε στην τηλεόραση με ποιος μιλούσαν και είπα με πολλούς στην κυβέρνηση. Άρα το White House τι να ήταν; Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ήταν χαρέμι» φέρεται να είπε ο μάρτυρας.

Επίσης, ο κ. Τόμπρας υποστήριξε πως η CCC ζήτησε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές εταιρείες του νόμου 89 ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς λειτουργίας των ναυτιλιακών και να απαλλαγούν από την φορολογία που τους είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. «Τότε οι Χούρι από ΝΔ friendly έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση. Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν το 2016 αλλά την 1η Απριλίου 2019 (λίγο πριν τις ευρωεκλογές)» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας για να προσθέσει «τότε όμως (το 2016) η CCC είπε «με βάλατε να δώσω 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε…».

Πέραν αυτού, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής) κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει για ποιο λόγο δεν ανέφεραν οι συμβαλλόμενοι την εικονικότητα της μεταξύ τους σύμβασης, με τον κ. Τόμπρα να απαντά: «Είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις άλλα δεν τη συστήνεις στη σύζυγο».

Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή και χειρόγραφη συμφωνία μεταξύ της CCC και του κ. Καλογρίτσα για το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Δημ. Μαρκοπουλος: Έχετε πει σε παλιότερη συνέντευξη σας πως η CCC«δεν είναι απλά μια εταιρεία. Είναι ένας παράγοντας παγκόσμιου βεληνεκούς. …ένας τεράστιος, όπως είπατε, γεωστρατηγικός παράγοντας που συνδέει τον αραβικό κόσμο με την Ευρώπη. Ήθελαν να επηρεάσουν τις καταστάσεις κατέχοντας μια από τις τέσσερις άδειες; Υπήρξε προσπάθεια -εκτός από ΣΥΡΙΖΑ channel- για εκχώρησης τηλεοπτικής εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου πως προωθούσε η τότε κυβέρνηση μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες; Πήγαιναν δηλαδή να δώσουν μια από τις λίγες άδειες σε ξένα προς την Ελλάδα συμφέροντα;

Κ. Τόμπρας: Κύριε Μαρκόπουλε ξέρετε μαθηματικά;

Δ. Μαρκόπουλος : Του μέσου όρου. Δε με λες Αϊνστάιν, όμως κάτι ξέρω…

Κ. Τόμπρας: Ε θα ξέρετε τότε. Μια εξίσωση με δέκα αγνώστους λύνεται; Δεν λύνεται. Μιλάμε για αραβικά κεφαλαία. Για Παλαιστινίους με λιβανέζικες ρίζες. Για λεφτά από πολλές κατευθύνσεις που έρχονται από τον αραβικό κόσμο. Ήθελαν να παίζουν αραβικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με ενδιαφέρον για την Ευρώπη.

Εμπλοκή (;) με την εξέταση Καλογρίτσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί η εξέταση του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος ωστόσο, με έγγραφό του, ζήτησε αναβολή λόγω θεμάτων υγείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο γνωστός εργολάβος επικαλείται κόπωση, λόγω του πρόσφατου εμβολιασμού.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ επισημάνθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η λίστα μαρτύρων. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θάνος Πλεύρης, πρότεινε να μεταφερθεί η κατάθεση Καλογρίτσα για την Πέμπτη και να ζητηθεί από τον συγκεκριμένο μάρτυρα ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση κωλύματος.

Με τη διαδικασία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε το αφήγημα της δωροληψίας

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης δήλωσε ότι από τις διευκρινήσεις του κ. Τόμπρα καταρρέει το αφήγημα της κατηγορίας καθώς διαψεύστηκε η ύπαρξη δωροληψίας προς τον τότε υπουργό Νίκο Παππά.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής: «Από τις διευκρινήσεις που έδωσε αναλυτικά ο κ. Τόμπρας, ότι δηλαδή:

1. Ο ίδιος είχε εντολή από τους Χούρι να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες.

2. Ο ίδιος, όπως δήλωσε, κατάφερε και βρήκε 3 εκατ. ευρώ άρα -όπως κατέθεσε- «δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν ήθελε, να του βρει 17 εκατ.;».

3. Μας έφερε το χειρόγραφο συμφωνητικό, που υπεγράφη δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό και δείχνει ότι υπήρχε συζήτηση για να λυθεί το όλο ζήτημα της ιδιωτικής -όπως είπε ο κ. Τόμπρας- διαφοράς μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα.

4. Η διαδικασία της εγγυητικής επιστολής και όλου του διαγωνισμού δεν είχε προβλήματα, ότι η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε ορθώς, ότι τα λεφτά είχαν κανονική προέλευση και ήταν αποτέλεσμα της σύμβασης δύο ιδιωτικών φορέων.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι όλο το αφήγημα της κατηγορίας καταρρέει. Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος».

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ friendly τροπολογία: Kραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής

Ανακοίνωση για τα όσα κατέθεσε ο κ. Τόμπρας στην προανακριτική εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη της CCC στο ευνοϊκό καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών για να απαλλαγούν από τη φορολογία που είχε επιβάλλει η κυβ/ερνηση Σαμαρά, συνιστά «κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΝΔ καλεί τον κ. Τσακαλώτο αν απαντήσει εάν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν δική του πρωτοβουλία ή θεσπίστηκαν στο πλαίσιο εντολών από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος» καταλήγει η ΝΔ.

Αναλυτικά η ΝΔ αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μάρτυρας Κ. Τόμπρας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική της Βουλής, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συναλλαγής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενέταξε με τροπολογία την 1η Απριλίου του 2019, τις εμπορικές εταιρείες του αναγκαστικού νόμου 89/1967 στο καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών προκειμένου να απαλλαγούν από την φορολογία που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ένα κανονικό πάρε-δώσε δηλαδή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο νόμο, 4605 και στα άρθρα 38 και 39 της 1ης Απριλίου 2019 επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά που λέει ο μάρτυρας. Πράγματι υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις με αυτό το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής. Ο κ. Τσακαλώτος που κατέθεσε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ας εξηγήσει: Ήταν δική του πρωτοβουλία ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα; Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επιστολή προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που συνέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απ’ τη στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση πλήρους και πυρηνικής μετάλλαξης»,...