Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Επιστήμονες ανακατασκεύασαν ψηφιακά τον εγκέφαλο δεινοσαύρου – Τι μας αποκαλύπτει

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας κατασκεύασαν ένα ψηφιακό ομοίωμα δεινοσαύρου που έζησε στη Γη 250 εκατ. χρόνια πριν.

Η ανακατασκευή αυτή, η οποία βασίστηκε σε απολιθώματα που είχαν ανακαλυφθεί ήδη από τον 19ο αιώνα, βοήθησε τους επιστήμονες να καταλήξουν σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για την συμπεριφορά και τις διατροφικές προτιμήσεις του ζώου.

Τα οστά ανήκαν στο είδος Thecodontosaurus και μέχρι πρόσφατα δεν είχαν μελετηθεί διεξοδικά, ελλείψει τεχνολογιών που θα επέτρεπαν την εξέτασή τους χωρίς αυτά να υποστούν ζημιές.

Πλέον, με τη χρήση αξονικών τομογράφων και βασιζόμενοι στις κοιλότητες του κρανίου του, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν το σχήμα και μέγεθος του εγκεφάλου του δεινοσαύρου, φτιάχνοντας τρισδιάστατα και ψηφιακά μοντέλα του.

Ένα από τα αξιοσημείωτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι, σε αντίθεση με πολλά συγγενικά του είδη όπως ο βροντόσαυρος και ο διπλόδοκος, ο Thecodontosaurus κατά πάσα πιθανότητα περπατούσε στα δύο του πόδια.

Το κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου του φαίνεται πως ήταν αρκετά ανεπτυγμένο, και, καθώς αυτό το κέντρο συνδέεται και με τον έλεγχο του βλέμματος και των κινήσεων του λαιμού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι ο Thecodontosaurus μπορούσε να διατηρεί το βλέμμα του σταθερό ενώ κινούταν με ταχύτητα, καθώς και στο ότι ήταν πολύ ευέλικτος.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Thecodontosaurus θα μπορούσε συχνά να κυνηγάει θηράματα, αν και η μορφολογία των δοντιών του υποδεικνύει πως κατά βάση ήταν χορτοφάγο ζώο. Είναι πιθανό, όμως, να είχε εξελιχθεί σε παμφάγο», δήλωσε ο ερευνητής Antonio Ballell.

Τέλος, η μελέτη του εσωτερικού των κοιλοτήτων του ζώου που αντιστοιχούν στα αυτιά του, αποκάλυψε πως ήταν σε θέση να ακούει υψηλές συχνότητες.

Έτσι, ο δεινόσαυρος θα μπορούσε να αντιλαμβάνεται πληθώρα ήχων άλλων ζώων- πιθανών θηραμάτων του- και ενδεχομένως αποτελούσε κοινωνικό ον, επικοινωνώντας και ο ίδιος με τους ομοίους του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για πρώτη φορά το MG3 θα είναι διαθέσιμο σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη, αφού προηγουμένως προσφερόταν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τρεις προδιαγραφές θα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιστή στην παράδοση που τη θέλει αφοσιωμένη στην περιπέτεια και την υψηλή τεχνολογία, η Jeep ανακοινώνει την νεότερη προσθήκη στην γκάμα του πιο κόμπακτ...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ξεκάθαρα η Renault απευθύνεται στο συναίσθημα και μένει πάνω σε σχεδιαστικές φόρμες που κρατούν το πρωτότυπο Renault 5 στην επικαιρότητα με τον καλύτερο δυνατό...

ΕΘΝΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα συμμετέχει με την φρεγάτα «Ύδρα» που...