Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ ξεκλειδώνουν τα μεγάλα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ ξεκλειδώνουν τα μεγάλα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έρχονται πιο κοντά στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα είναι σε θέση να υποδεχτούν έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 2,4 GW (Γιγαβάτ).

Κι αυτό καθώς οι υποβρύχιες διασυνδέσεις με καλώδια αυξάνουν τη χωρητικότητα των γραμμών μεταφοράς ρεύματος και είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό των νησιών για την παραγωγή καθαρής και «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ηλεκτροπαραγωγών οι επενδύσεις υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Μόνο από τη λειτουργία της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη στο νησί ανοίγει χώρος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 160 MW (Μεγαβάτ). Η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική το 2023 θα προσθέσει άλλα 600 MW, ενώ εκτιμάται ότι η υφιστάμενη με τη νέα παραγωγή ΑΠΕ στους νομούς της μεγαλονήσου θα πλησιάσει το 1,1 GW.

Μετά την υλοποίηση και των τεσσάρων φάσεων των διασυνδέσεων των Κυκλάδων (δεύτερο εξάμηνο του 2024) ανοίγει χώρος στο σύστημα μεταφοράς για νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW. Πιο αναλυτικά σε Ανδρο και Τήνο 72 MW, σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Νάξο 160 MW και σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο 100 MW.

Στα 1,03 GW θα ανέλθει το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ σε Δωδεκάνησα και νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Σάμος, Χίος και Λέσβος 360 MW, Λήμνος, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος 570 MW και Σκύρος 100 MW.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις δύο νησιωτικές περιφέρειες θα κατασκευαστούν σε τρεις φάσεις με σταδιακό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, 2028 και 2029, αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, ο ΑΔΜΗΕ τρέχει τα έργα για τα υποβρύχια καλώδια στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες αλλά και για το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σε ό,τι αφορά τις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες προβλέπεται η ένταξη των νησιών Σαντορίνης, Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου στο σύστημα υψηλής τάσης προς το τέλος του 2024. Κατά τα Νέα, το έργο είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τα καλώδια και τους υποσταθμούς της διασύνδεσης Σαντορίνης – Νάξου. Το φθινόπωρο έπονται οι αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες για τα άλλα νησιά – Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Μαρτυρία αυτοθυσίας, πίστεως, ελπίδας και αγάπης» και «μήνυμα ειρήνης σε καιρούς ανειρήνευτους» χαρακτήρισε την Έκθεση για τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στη χώρα μας έχουμε 160.000 πάσχοντες ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουμε και 280.000 άτομα που βρίσκονται στο προστάδιο της άνοιας. Έχουν συμπτώματα αλλά είναι λειτουργικοί. Θέλουμε να τους εντοπίζουμε σε αυτό το στάδιο για να τους εφαρμόσουμε μεθόδους πρόληψης ενίσχυσης, ώστε να μην περάσουν στο στάδιο της άνοιας, τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγος-ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά. Η άνοια είναι αποκλειστικά κατάσταση της τρίτης ηλικίας Το 98% των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, είναι πάνω από τα 65 χρονών. Επομένως, το 2% που πάσχουν σε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κενά ή αδιάθετα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αντιπροσωπεύουν το 22,9% του συνόλου (πέρυσι ήταν 22,4%). Ωστόσο, σε σημαντικό μέρος τους γίνονται εργασίες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» προς πολλές κατευθύνσεις εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του αποδίδοντας στον Στέφανο Κασσελάκη «ύφος Τραμπ», ενώ καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα «επιλογή...