Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Πολεμικό Ναυτικό, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, θα εργαστούν 474 πρώην εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στις εργασιακές εξελίξεις αναφέρθηκε με επιστολή που κοινοποίησε στα μέλη του το σωματείο εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα». Ως προς τα προγράμματα απασχόλησης σε ΠΝ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, αναφέρει τα εξής:

«α) Ωφελούμενοι θα είναι 474 πρώην εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων μας στην πρώην διεύθυνση Τ/Υ), οι οποίοι είχαν ενεργό σύμβαση με το ΠΝ στις 31-12-2023 (474 είναι το σύνολο όσων είχαν την ενεργό αυτή σύμβαση με το ΠΝ).

β) Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα προσληφθούν μέσω της ΔΥΠΑ από το Πολεμικό Ναυτικό και από τις εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Συγκεκριμένα 130 από το ΠΝ έως και 344 από τις ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι πρώην εργαζόμενοι θα πρέπει:

  • Να έχουν απασχοληθεί στο ΠΝ μέχρι 31-12-2023
  • Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ
  • Να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για πλήρη σύνταξη

γ) Ο κατάλογος των δικαιούχων θα δοθεί στη ΔΥΠΑ από το Πολεμικό Ναυτικό

δ) Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια 12 μήνες με παράταση, αν χρειαστεί , άλλους 12 μήνες.

ε) Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν ακαθάριστες αποδοχές 1.210 ευρώ μηνιαίως (με καθαρές αποδοχές που θα φτάσουν τα 1000,00 ευρώ περίπου.). Από τις ακαθάριστες αποδοχές αφαιρούνται οι εισφορές που βαρύνουν τον ασφαλισμένο. Οι ωφελούμενοι ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ανάλογα με την ειδικότητα. Για τους υπαγόμενους στον κλάδο Βαρέων καταβάλλονται από το ασφαλισμένο οι εισφορές που βαρύνουν τον ασφαλισμένο.

Η ΔΥΠΑ καταβάλει τις ασφαλιστικές – εργοδοτικές εισφορές και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Για τον κάθε εργαζόμενο η ΔΥΠΑ κοστολογεί το ποσό των 1517,82 μηνιαίως».

Για θέματα ενισχύσεων, η «Τρίαινα» έκανε γνωστό πως: «Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο ΦΕΚ (τεύχος Β αριθ. 1963)  η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιμέναμε. Έχει τίτλο “Ειδικά μέτρα για ανέργους πρώην εργαζόμενους της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» και εν γένει για όσους συμπεριλαμβάνονται στην περ. β’ της παρ. 9 του άρθρου 26 του ν. 4258/2014 (Α’ 94) Α. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  Β. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης” και υπογράφουν οι Υπουργοί: ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Το περιεχόμενο της ΚΥΑ είναι ουσιαστικά το ίδιο με την απόφαση της ΔΥΠΑ, που σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Τα θέματα που ρυθμίζονται με την ΚΥΑ, είναι βασικά δύο: Η πληρωμή μας για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου που θα γίνει από τη ΔΥΠΑ και η ένταξή μας σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μέσω του οποίου θα απασχοληθούμε στο Πολεμικό Ναυτικό, στη ΣΤΑΣΥ και στην ΟΣΥ.

Α. Πληρωμή μας για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου:

α) το ύψος ενίσχυσης που θα λάβει ο καθένας για το τρίμηνο  θα είναι 2.700 ευρώ, χωρίς κρατήσεις.

β) Η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί στους εργαζόμενους που είχαν ενεργό σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό στις 31-12-2023, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

– να έχουν την ιδιότητα του ανέργου , εγγεγραμμένου στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ και μέχρι την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

– να είναι άνεργοι και μη επιδοτούμενοι από τη ΔΥΠΑ. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση ανεργίας ή επιδοτούνται ήδη, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ανάκλησης της επιδότησής τους , όπως σας έχουμε ενημερώσει με την από 27-3-2024    ανακοίνωσή μας.

– να μην είναι συνταξιούχοι  ή να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω   γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ.

γ) Ο κατάλογος των δικαιούχων θα δοθεί στη ΔΥΠΑ από το Πολεμικό Ναυτικό

δ) Μετά τη χορήγηση του καταλόγου από το ΠΝ,  οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και πληρούν τις προϋποθέσεις υποβάλλουν εντός χρονικής προθεσμίας που ορίζεται από τη Δ.ΥΠ.Α. στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα αίτηση χορήγησης της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας τους.

ε) Η πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης διαπιστώνεται κατόπιν οίκοθεν ελέγχου, βάσει των τηρούμενων στοιχείων της Δ.ΥΠ.Α. και διασταύρωσης με τα τηρούμενα στοιχεία λοιπών αρμόδιων φορέων.

στ) Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βγάλει εδώ και χρόνια τα σορτς και τις φόρμες έχε φορέσει κοστούμι και γράφει ιστορία ως προπονητής. Οδήγησε το Περιστέρι...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...