Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκλονίζουν οι συγγενείς θυμάτων για τα εργατικά ατυχήματα: «Δεν γίνεται να πάμε στη δουλειά για 38 € και να μην γυρνάμε πίσω»

Μαύρο ρεκόρ εργατικών ατυχημάτωντο 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης έρευνας που διενεργεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Τεχνικές Επιχειρήσεις της χώρας. Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

«Δεν γίνεται να πάμε στη δουλειά για 38 ευρώ και να μην γυρνάμε πίσω» δήλωσε η χήρα θύματος εργατικού ατυχήματος. Ο σύζυγός της ήταν χειριστής μηχανήματος σε βιομηχανία επεξεργασίας μαρμάρων. Έφυγε για το μεροκάματο λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα και όπως εξιστόρησε με δάκρυα στα μάτια, βρήκε τραγικό θάνατο στα 55 του χρόνια όταν καταπλακώθηκε από μάρμαρα.

Η οργή πνίγει και τον κ. Στέλιο, αδελφό θύματος κατά τη διάρκεια της εργασίας του: «Αυτά δεν είναι ατυχήματα, είναι εργατικές δολοφονίες» είπε περιγράφοντας το τελευταίο του δρομολόγιο του αδελφού του τον Μάιο του 2020 με ένα όχημα ακατάλληλο.

«Ο αδερφός μου κλήθηκε να οδηγήσει ένα φορτηγό παράνομο, χωρίς βέβαια να το γνωρίζει. Με ταχύτητα 60 χλμ. έσπασαν τα φρένα», πρόσθεσε δείχνοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα από το παλιό και ακατάλληλο επαγγελματικό όχημα.

Έκρηξη εργατικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων με 179 θανάτους στους χώρους δουλειάς έκλεισε το ’23, ενώ 287 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το 2022.

Η Ομοσπονδία ζητά επίσπευση των διαδικασιών διερεύνησης και εκδίκασης των υποθέσεων, καθώς επίσης καταβολή από το κράτος εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος στις οικογένειες των θυμάτων. «Εφόσον ένας υπάλληλος χάνει τη ζωή του στον χώρο εργασίας, το κράτος πρέπει άμεσα να καταβάλει ένα εφάπαξ βοήθημα» δήλωσε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως δρομολογεί νέες παρεμβάσεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εντείνοντας παράλληλα τους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...