Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο Covid επηρέασε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης – Το προσδόκιμο ζωή και τι μέλλει γενέσθαι από το 2024

Ενώπιον μιας πιθανής μελλοντικής αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης αναμένεται να βρεθούν οι ασφαλισμένοι, καθώς με βάση μνημονιακό νόμο τα όρια ηλικίας αναθεωρούνται ανά τριετία, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού.

Συγχρόνως υπάρχει και ο παράγοντας του δημογραφικού, που επηρεάζει την ανάγκη επανεξέτασης του συνταξιοδοτικού. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε το 2021 σε σχέση με το 2011 κατά 500.000 άτομα, ενώ οι θάνατοι την διετία 2021-2022 -ελέω κορονοϊού- αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ταυτόχρονα οι γεννήσεις στη χώρα μας το 2022 ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια), καταγράφοντας μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το 2021.

Μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης στην Γαλλία, οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας, καθώς η ισχύουσα (από το 2010) νομοθετική ρύθμιση συνδυάζει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Προβλέπει δε πώς από το 2024 και ανά τριετία θα εξετάζεται η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής, ώστε αντίστοιχα να προσαρμόζεται (προς τα πάνω) και το ισχύον ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

«Επί της ουσίας, κανένα ζήτημα αναπροσαρμογής ορίων ηλικίας δεν υφίσταται σήμερα και έως το 2027. Τότε, οι αρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν το πώς και το εάν θα εφαρμοστεί η σχετική πρόβλεψη, εάν συντρέχουν τότε οι σχετικές προϋποθέσεις κλπ.» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους υπό τον φόβο ενός μαζικού κύματος πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Μια αποστροφή του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγου έδωσε το έναυσμα για τις ανησυχίες στους κόλπους των ασφαλισμένων, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα όρια ηλικίας. «Τα συστήματα που έχουμε στις δυτικές χώρες είναι στη βάση τους διανεμητικά. Οι εισφορές των εργαζομένων χρηματοδοτούν τις συντάξεις των συνταξιούχων. Όταν επιδεινώνονται και μάλιστα δραματικά τα δημογραφικά, έχουμε όλο και λιγότερους εργαζόμενους για να χρηματοδοτήσουμε μία σύνταξη, και παράλληλα έχουμε την ευχάριστη εξέλιξη ότι δεν αυξάνεται μόνο το προσδόκιμο της επιβίωσης αλλά και της υγειούς επιβίωσης» ανέφερε μιλώντας στον Ant1 ο υφυπουργός.

«Αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι είχαμε μία πρόοδο σε αυτόν τον τομέα μέχρι την πανδημία. Στην περίοδο ανατράπηκε αυτή η πρόοδος και είμαστε περίπου στο ίδιο σημείο που ήμασταν προηγουμένως. Στην επόμενη τριετία, γι’ αυτό δεν πρόκειται να δούμε αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Αλλά ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία», σημείωσε.

Σήμερα τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη ή τα 62 έτη (πρόωρη) με 40 χρόνια ασφάλισης και αναμένεται να τεθούν στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας από το 2027, με βάση τα επικαιροποιημένα δημογραφικά δεδομένα.

Γιατί δεν θα αυξηθούν τα όρια το 2024

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα (διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε), από την Πρωτοχρονιά του 2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο η πρόσφατη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησηςς στη χώρα μας στα 67 έτη, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής εξαιτίας της πανδημίας, δεν καθιστά αναγκαία στην παρούσα φάση την έναρξη της συζήτησης για αύξηση των γενικών ορίων για σύνταξη.

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι η διάταξη για την επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ψηφισθεί με τον πρώτο μνημόνιο το 2010 και παρελήφθη με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι διαρκής διάταξη, ισχύει μέχρι το 2060 και αναφέρει ότι ανά τριετία πρέπει να αναθεωρούνται τα όρια ηλικίας ανάλογα με το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού. Ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου είπε ότι θα αυξάνονταν λόγω υποχρέωσης από το νόμο τα όρια ηλικίας από 1/1/2024 αλλά λόγω κορονοϊού, μνημονίων και μείωσης του αριθμού γεννήσεων, δεν θα γίνει».

«Με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν και τα τρία κόμματα, ορίζεται ότι ανά τριετία θα επανεξετάζονται τα όρια ηλικίας. Ας την καταργήσει λοιπόν τη διάταξη ο κ. Γεωργιάδης. Όμως είπε ότι το 2027 θα επανεξετασθεί αυτό γιατί γνωρίζει ότι η ρύθμιση είναι ισχυρή και δεσμεύει το κράτος έως το 2060» τόνισε ο κ., Μητρόπουλος.

Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, έως το 2050 προβλέπεται πως θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχούν σε κάθε 100 εργαζομένους. Ετσι, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζομένους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο δυσοίωνο 75.

Στην έκθεσή του για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών-μελών του, ο ΟΟΣΑ αναφερόμενος στη χώρα μας κάνει την εκτίμηση ότι ίσως μέχρι το 2050, λόγω βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη.

Η αναπροσαρμογή αυτή θα προκύψει σε σχέση με το 62ο έτος ηλικίας (και 40 έτη ασφάλισης), που είναι ένα εκ των δύο ορίων που έχει θέσει το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα (το άλλο είναι το 67ο έτος με 15 χρόνια ασφάλισης).

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...