Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικό επενδυτικό κλίμα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (14/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε στην δέκατη διαδοχική αύξηση του κόστους χρήματος.

Του Παντελή Μάνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτό-κια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυ-ξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ μείωσαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανά-πτυξη. Εκτιμούν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025. Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικη-τικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Η προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 αντα-νακλά κυρίως την ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτίμησε χθες ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρε-λαίου θα αντιμετωπίσουν έλλειμμα 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο φέτος.

«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας αναδεικνύεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πε-τρελαϊκές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο IEA.

Να σημειωθεί ότι και ο ΟΠΕΚ εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το περιβάλλον της οικο-νομικής αβεβαιότητας θα οδηγήσουν τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση των περιορισμών στην παραγωγή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,62%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,86%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,93%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,82%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανί-ζει άνοδο σε ποσοστό 1,25%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 80 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1231,65 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,52%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε έντονα καθοδική πορεία βρίσκονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, στον απόηχο της ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,58%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 12 bps στο

4,32%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 9 μονάδες, στο 3,63% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει μεγάλη πτώση κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,93%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν ξανά σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,50%, στα 89,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1,32%, βρίσκεται στα $93,28.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει νέα κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0663 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο δρομολόγιο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που δρομολογούνται από την ΟΣΥ ΑΕ στην Αθήνα επιβιβάστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Πορτογάλος εξτρέμ του Ολυμπιακού με μια ανάρτηση του έδωσε το δικό του ευχαριστήριο μήνυμα στους φίλους της ομάδας για την φετινή σεζόν, καθώς...