Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικό επενδυτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές αγορές- Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε υποτονικό κλίμα διεξάγονται σήμερα (29/6) οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, αλλά ακόμη και η ηγεσία της, προειδοποιούν για νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ για την συνέχεια όλα είναι ανοιχτά όσο η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Του Παντελή Μάνου

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και την ίδια στιγμή τα οικονομικά στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης δείχνουν συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα, η μεγάλη πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed προβλέπουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πάουελ μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων σε διαδοχικές συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει κινηθεί χαμηλότερα για έξι διαδοχικούς μήνες. Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε τέλος ότι η ύφεση δεν είναι το πιθανότερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,03%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,55%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,33%, το Μιλάνο παρουσιάζει κέρδη κατά 0,58% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,40%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στην υποτονικότητα των διεθνών αγορών, με συναλλαγές στα 115 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1275,26 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 2,25%.

Ομόλογα

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,35%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 6 bps στο 4,02%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου αυξάνεται κατά 4 μονάδες, στο 3,33% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται υψηλότερα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,59%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,17%, στα 69,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με μικρή άνοδο 0,38%, βρίσκεται στα $74, 30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο εμφανίζει ελαφρά υποχώρηση έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0948 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να προσλάβουμε μια καινούργια οικονομία, μια καινούργια πραγματικότητα. Και να καταλάβουμε αυτή την καινούργια οικονομία και την καινούργια πραγματικότητα. Πρέπει να την ενσωματώσουμε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην Καλαμάτα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το μικρότερο SUV της Volvo το οποίο...

ΕΛΛΑΔΑ

Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τη 01.30 στα Εξάρχεια, όταν ομάδα περίπου 50 νεαρών, επιτέθηκαν με μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή...