Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» για τους εμπλεκόμενους στις αγορές ο επίμονος πληθωρισμός

Αρνητικό επενδυτικό κλίμα επικρατεί ξανά (22/6) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό.

Σε αύξηση των επιτοκίων, για 13η διαδοχική φορά, κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, συνεχίζοντας τη μάχη κατά του πληθωρισμού που αποδεικνύεται επίμονος. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης. Έτσι, μετά την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της (ΒοΕ), το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στο 5% , το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, σε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, προέβλεψε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι «σχεδόν όλοι στη Fed αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,54%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,93%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,97%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 1,02% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει υποχώρηση σε ποσοστό 0,82%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1263,03 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,74%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε υψηλοτερα επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,48%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 7 bps στο 4,11%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει αύξηση κατά 6 μονάδες, στο 3,43% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται ελαφρώς υψηλότερα κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,72%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ- ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 2,96%, στα 70,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 2,81%, βρίσκεται στα $74, 96.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρουσιάζει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0990 δολ./ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ταξιδεύουν οι περισσότεροι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην Τήνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, όπου θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος της συνταξιοδότησης χιλιάδων οφειλετών του ΕΦΚΑ. Με τις ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν κανονικά την σύνταξή τους αποπληρώνοντας...