Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 4,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο, όπως προκύπτει και από τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Η αποκλιμάκωση έρχεται σε συνέχεια του 4,5% του Απριλίου και 5,4% του Μαρτίου, 6,5% ήταν τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα μας 2,8% το Μάιο, με το δείκτη όμως των τροφίμων να αντιστέκεται σθεναρά στο 11,6%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με το χαμηλότερο πληθωρισμό, πίσω από το Λουξεμβούργο (2%), Βέλγιο (2,7%), Ισπανία (2,9%), και Κύπρο (3,6%).

Σε μηνιαία βάση η μεταβολή είναι της τάξης του 0,5%.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, άγγιζε το 8,1%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ επιβραδύνθηκε στο 7,1% από 8,1% τον Απρίλιο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,8%.

Στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφηκε επιβράδυνση κατά 6,3% στη Γερμανία έναντι 7,2% τον Απρίλιο και κατά 6% στη Γαλλία από 6,9% τον Απρίλιο.

Την μεγαλύτερη συμβολή στις αυξήσεις των τιμών την είχαν, για ακόμα μία φορά, οι κατηγορίες των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού στο 2,54%.

Ακολουθούν οι υπηρεσίες με 2,15%, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με 2,08%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 1,51%, ενώ τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν μόλις 0,45%. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,09%.

Η ανακοίνωση της Eurostat έρχεται μία ημέρα μετά από τη νέα αύξηση κατά 0,25% (25 μονάδες βάσης) στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την δήλωση εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός περιοριστεί στο στόχο του 2%.

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να προσλάβουμε μια καινούργια οικονομία, μια καινούργια πραγματικότητα. Και να καταλάβουμε αυτή την καινούργια οικονομία και την καινούργια πραγματικότητα. Πρέπει να την ενσωματώσουμε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην Καλαμάτα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το μικρότερο SUV της Volvo το οποίο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τη 01.30 στα Εξάρχεια, όταν ομάδα περίπου 50 νεαρών, επιτέθηκαν με μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H αυξητική τάση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων συνεχίστηκε το 2023 με επιταχυνόμενο ρυθμό και σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων...