Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένθετο Οικονομία: Με το βλέμμα στις συνεδριάσεις FED και ΕΚΤ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες για την πορεία των επιτοκίων στην προσπάθεια τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει ότι προτιμά να κάνει ένα διάλειμμα όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης. Την Πέμπτη τη σκυτάλη θα πάρει η ΕΚΤ η οποία, όπως έχει αφήνει να εννοηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ κι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα κατά 0,25%.

Υπεγράφη η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στην εστίαση, που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023“. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι : αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης κ.α.

Στόχος για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Υποχρεωτική καθίσταται μέχρι το τέλος Ιουλίου η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ειδικά για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες έχουν στενέψει αρκετά τα χρονικά περιθώρια καθώς η συμμόρφωση πρέπει να γίνει έως το τέλος του μήνα.

Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία εξελιγμένων δικτυακών υποδομών στην επαρχία. Πρόκειται για το έργο Ultrafast Broadband, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνία έργα, που θα υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η δημιουργία περίπου 750.000 τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps. Το συνολικό έργο έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν ο OΤΕ και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή-Grid Teleco.

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η τριήμερη ετήσια σύνοδος της Τράπεζα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την κοινωνική συνοχή. Στη σύνοδο συζητήθηκε ακόμα η επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας ως το 43ο μέλος της Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...