Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αγορές

Μικρές μεταβολές παρατηρούνται σήμερα (8/6) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με εξαίρεση το φυσικό αέριο που εκτινάσσεται προς τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Φαίνεται ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε ένα στάδιο αναμονής ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 13 και 14 Ιουνίου. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, γι΄αυτό οι αναλυτές δίνουν περίπου 66% πιθανότητες η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

Του Παντελή Μάνου

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα του Καναδά και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας εξέπληξαν τις αγορές με νέες αυξήσεις επιτοκίων, υπενθυμίζοντας ότι η μάχη για την καταπολέμηση πληθωρισμού θα είναι επίμονη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, oριακή συρρίκνωση 0,1% κατέγραψε η οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ των χωρών της ζώνης του ευρώ είχε μειωθεί κατά 0,1%, γεγονός που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι ως τεχνική ύφεση ορίζονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη.

Ο αρνητικός ρυθμός της οικονομίας της Ευρωζώνης αποδίδεται στη μείωση των κρατικών δαπανών και των δαπανών των νοικοκυριών, σύμφωνα με τη Eurostat.Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε η Πολωνία με 3,8% και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο με 2% και η Πορτογαλία με 1,6%.

Πάντως, η ΕΚΤ θεωρείται απίθανο να αλλάξει νομισματική πολιτική καθώς εκτιμά ότι η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική επέκταση.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,22%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 0,31%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,41%, το Μιλάνο παρουσιάζει κέρδη κατά 0,96% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,02%.
Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 160 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1258,17 μονάδες παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,60%.

Ομόλογα

Μικτές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,46%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 bps στο 4,26%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει οριακή μείωση κατά 1 μονάδα, στο 3,45% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται χαμηλότερα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,70%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα- Φυσικό Αέριο

Νέα άνοδο παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,81%, στα 73,12 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,77%, βρίσκεται στα $77, 54.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρουσιάζει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0735 δολ./ευρώ.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, εκτινάχθηκε κατά 10%, στα 29,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Άμστερνταμ.

Αφορμή για το άλμα των τιμών αποτέλεσε η απόφαση της νορβηγικής εταιρίας Equinor να καθυστερήσει την επανεκκίνηση της παραγωγής στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest μετά τη διαρροή αερίου στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Gassco η εγκατάσταση θα παραμείνει κλειστή έως τις 14 Ιουνίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 επιστρέφει πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις των δύο τροχών. Η κορυφαία έκθεση-θεσμός για...